Newsroom

Newsroom

Σκιές πάνω από την Ευρώπη: Η ακροδεξιά μπορεί να κυριαρχήσει στην Ευρωβουλή μετά τις εκλογές

Αν ενωθούν οι ακροδεξιές ομάδες μπορούν να ξεπεράσουν σε έδρες όλα τα άλλα κόμματα

2f4e10a627c5fd3844197880b281f4b4

Τα ακροδεξιά, λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη ευρωομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, εάν αποφασίσουν συνενωθούν κάτω από έναν ενιαίο σχηματισμό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των αριθμητικών εκτιμήσεων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι συνολικά τα κόμματα που ανήκουν στις τρεις δεξιές ευρωσκεπτικιστικές ευρωομάδες, το EFDD, το ECR και το ENF, θα κερδίσουν 184 έδρες. Η εκτίμηση γίνεται με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη, εάν βέβαια αυτές οι ομάδες ενωθούν, θα τις έφερνε στην πρώτη θέση, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ακολουθεί με 180 έδρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ευρωβουλής. Από την πλευρά τους οι ευρωσοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 149 έδρες.

Οι ακροδεξιοί ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες όπως ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Όρμπαν έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα στα αντιμεταναστευτικά, ξενοφοβικά, ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης να ενωθούν σε έναν ενιαίο «άξονα», ώστε να αναλάβουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Άλλωστε, ο πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, έχει δηλώσει ότι θέλει να ενώσει τις ομάδες αυτές, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειές του έχουν γίνει δεκτές με ψυχρότητα από τα συγκεκριμένα κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Independent, αν και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν μια ενιαία ομάδα, οι ανταγωνισμοί που υπάρχουν ανάμεσα στις τρεις ευρωομάδες που προαναφέρθηκαν, είναι έντονες, γεγονός που κάνει την προοπτική της ένωσης αρκετά δύσκολη να πραγματοποιηθεί.

Με πληροφορίες από τον Independent

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…