«Σκιές» αδιαφάνειας γύρω από την πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών

Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε έτοιμη μία μέρα πριν την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για τη διαδικασία ανάθεσης του έργου

NewsRoom 21/01/2021 | 08:47

Αδιαφανείς διαδικασίες γύρω από τη δημιουργία της πλατφόρμας http://emvolio.gov.gr μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, καταγγέλλει η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας με ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας πως παρότι η πλατφόρμα είναι σε λειτουργία εδώ και λίγες μέρες, μέχρι και σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί τίποτα για τη διαδικασία κοστολόγησης, προκήρυξης διαγωνισμού, ανάθεσης σε ανάδοχο, υλοποίησης, αξιολόγησης και παράδοσης-παραλαβής του έργου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, μετά από εξαιρετικά μικρό διάστημα δημοσιοποίησης της πρόθεσης εκ μέρους του ΕΟΔΥ και των συναρμόδιων υπουργείων να δημιουργηθεί μια τέτοια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στις 11 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε επίσημα ήδη έτοιμη και σε πλήρη λειτουργία. Στο μεταξύ, τρεις μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είχε ανακοινωθεί από την ΗΔΙΚΑ η έναρξη του σχετικού διαγωνισμού, με ημερομηνία λήξης την Τρίτη 12 Ιανουαρίου. Στην προκήρυξη αναφερόταν πως “η διαδικασία επιλογής οικονομικού φορέα για διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί εκτός της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), στα γραφεία της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., επί της Λυκούργου 10, Αθήνα 10551”. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Ένωση, ο διαθέσιμος χρόνος υποβολής προσφορών ήταν λιγότερο από μιάμιση εργάσιμη ημέρα, με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΗΔΙΚΑ, εν μέσω περιορισμών μετακίνησης λόγω της πανδημίας.

Η Ένωση χαρακτηρίζει ως "παγκόσμια πρωτοτυπία" το γεγονός ότι η πλατφόρμα παρουσιάστηκε έτοιμη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κι ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί καν η υποβολή προσφορών για το διαγωνισμό που ήταν ενεργός! Μετά από αντιδράσεις, η ΗΔΙΚΑ με νέα απόφασή της την ίδια μέρα ματαίωσε τη διαγωνισμό. "Πράγμα που σημαίνει ότι, βάσει της αρχικής προκήρυξης, ένα έργο ΤΠΕ για το Δημόσιο και μάλιστα σχετιζόμενο με τη δημόσια Υγεία τελικού κόστους 723.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, χωρίς να υπάρχει ούτε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, ούτε απευθείας ανάθεσης, χωρίς καμία πληροφορία ποιος και βάσει ποιας διαδικασίας το υλοποίησε, σε ποιο (προγενέστερο) χρόνο, πως (αν) πληρώθηκε, με βάσει ποια σύμβαση και για πόσο χρονικό διάστημα ως προς τη συντήρηση της πλατφόρμας, εφόσον η αρχική προκήρυξη δεν ισχύει και επομένως ούτε οι προβλεπόμενοι όροι της", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, διατυπώθηκε εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου η θέση ότι “ο εν λόγω διαγωνισμός αποσκοπεί στην ύπαρξη ενός σχεδίου Β, στην περίπτωση που η υπάρχουσα πλατφόρμα του υπουργείου αντιμετωπίσει προβλήματα λειτουργίας”. Αυτό, παρατηρεί η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, σημαίνει ότι η αρχική προκήρυξη αφορούσε έργο με τη συγκεκριμένη κοστολόγηση, το οποίο “αν όλα πάνε καλά” δεν επρόκειτο να λειτουργήσει ποτέ επιχειρησιακά – κάτι που καθιστά την προκήρυξη ακόμα πιο προβληματική, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά.

"Με τόσα λάθη που παρατηρούνται στα έργα που αφορούν την πανδημία είναι προφανές ότι, αν δεν συμβαίνει κάτι χειρότερο, ο χειρισμός των έργων ΤΠΕ γίνεται σαφέστατα πλημμελώς και χωρίς διαφάνεια. Το αποτέλεσμα τέτοιων πρακτικών είναι αρνητικό όχι μόνο οικονομικό στην δημόσια περιουσία, αλλά ενδεχομένως και στην υγεία των πολιτών. Αν η πανδημία δεν είναι μια κατάσταση που θα μας κάνει να σοβαρευτούμε, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να είναι", καταλήγει η ανακοίνωση.