Σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου και πάλι στην Ισπανία – Πρώτος ο Ραχόι, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Το σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου που είχε προκύψει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου επαναλαμβάνεται και πάλι στην Ισπανία, μετά τις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές, που και πάλι ανέδειξαν πρώτο κόμμα το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

57701c041dc524d04c8b46ae 1

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,01% και 137 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 176 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 350 εδρών, ενώ ακολουθεί το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,68% και 85 βουλευτές, ο συνασπισμός Podemos Unidos με 21,11% και 71 βουλευτές και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,04% και 32 βουλευτές.

Η αποχή στις εκλογές μπορεί να μην ήταν όσο μεγάλη φάνηκε στην αρχή (δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες υπολογιζόταν στο 49%), αλλά έφτασε σε υψηλά νούμερα, στο 30%, με τους νέους να φαίνεται ότι ήταν αυτοί που δεν επέλεξαν να πάνε στις κάλπες.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο μόνος τρόπος να σχηματιστεί κυβέρνηση με επαρκή αριθμό βουλευτών είναι με έναν «μεγάλο συνασπισμό» Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και δεν είναι σαφές αν τα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας είναι έτοιμα για μία τέτοια συνεργασία ή η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες επαναληπτικές εκλογές.

Το Λαϊκό Κόμμα θα επιθυμούσε μία συνεργασία με το Ciudadanos, όμως από τον συνασπισμό αυτό θα έλειπαν επτά βουλευτές για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ τα δύο κόμματα θα μπορούσαν θεωρητικά έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά, αλλά και πάλι θα τους έλειπε μία έδρα.

Ιγκλέσιας: Κακό αποτέλεσμα για την Ισπανία

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Podemos, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «κακό για το κόμμα και κακό για την Ισπανία» ενώ φάνηκε αιφνιδιασμένος. «Θα κάνουμε αναλύσεις από αύριο. Μας αιφνιδίασαν τα αποτελέσματα» τόνισε λέγοντας πως «δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».

Ο Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών από την πλευρά του, ήταν εμφανώς περιχαρής για την δεύτερη θέση του κόμματός του.

Το νεόκοπο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.

Έπεσαν έξω πάλι τα exit polls

Για ακόμη μια φορά τα exit polls αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Σύμφωνα με όσα έδειχναν στις 21:00, πρώτο αλλά αποδυναμωμένο ήταν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι χωρίς να κερδίζει αυτοδυναμία, ενώ οι Podemos βρίσκονταν στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με το exit poll για την Κρατική Τηλεόραση, το Λαϊκό Κόμμα (PP) έπαιρνε 28,48% και 117-121 έδρες, οι Podemos 25,61% και 91-95 έδρες, οι Σοσιαλιστές (PSOE) 21,98% και 81-85 έδρες και οι Ciudadanos 11,78% και 26-30 έδρες.

Σύμφωνα με το exit poll της GAD3 για την εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωνε το 30,4% των ψήφων και από 121 έως 124 έδρες. Οι Podemos ακολουθούσαν με 24,8% και από 87 έως 89 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές λαμβάνουν 21,8% και 84 έως 86 έδρες. Οι Ciudadanos λαμβάνουν 13,2% και 29 έως 32 έδρες.

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…