Σκέψεις για απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ σε ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες

Αλλαγές για 415.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση…

Αλλαγές για 415.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση της δήλωσης υποβολής ΦΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», η συγκεκριμένη ρύθμιση του ΥΠ.ΟΙΚ. αναμένεται να ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ακριβώς το ύψους του ετήσιου τζίρου του ελεύθερου επαγγελματία που θα αποτελεί και το «εισιτήριο» για την απαλλαγή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι του ΥΠ.ΟΙΚ. το σενάριο που θέλει τον πήχη να ανεβαίνει στις 20.000 ευρώ ετησίως. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος», η απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ για ορισμένους επαγγελματίες αποτελεί πρόταση της Τρόικα η οποία μάλιστα έχει κατατεθεί εδώ και καιρό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην πρόταση αυτή ισχυριζόμενοι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ με σκοπό να γίνουν αναλύσεις και τυχόν βελτιώσεις-διορθώσεις στη ρύθμιση, ενώ πρόκειται να εκκαθαρίσει και το μητρώο ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη, αλλαγή που ετοιμάζεται είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ. Αυτό θα λειτουργεί με βάση το ιστορικό της κάθε επιχείρησης. Όσες έχουν καλό ιστορικό θα λαμβάνουν γρήγορα την επιστροφή σε αντίθεση με τις… κακόφημες που θα χρειάζεται να περιμένουν.