«Αν σκέφτεται ο πρωθυπουργός το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης θα υποστεί μεγάλο κόστος»

Ξεκάθαρο, διττό μήνυμα προς την κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί το θέμα της πανδημίας, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

4843304 1

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αρχικά πως η  μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξή του. 

Μάλιστα, επισήμανε ότι «χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαν εφοδιαστεί όλα τα νοσοκομεία με υλικό, το οποίο υπάρχει στη μαύρη αγορά και να είχαν προχωρήσει σε προσλήψεις. Αυτές που είχαμε εξαγγείλει, είχαν παγώσει από τη σημερινή κυβέρνηση».

«Δεν αρκεί να χειροκροτούμε τους υγειονομικούς. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Πρέπει να γίνουν τεστ κυρίως για τα αβοήθητα περιστατικά. Είχαμε δύο ανθρώπους πέθαναν στα σπίτια τους γιατί ο ΕΟΔΥ τους είπε να μείνουν εκεί», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, ώστε «να μην ξανακυλήσει» η χώρα και να μην πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του ελληνικού λαού να βγει από τα μνημόνια.

«Επί της αρχής είναι σωστό να λέει κανείς ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να λογαριαστούμε. Δεν θα ξεχάσει κανείς τα «Γερούν γερά», την ώρα μια άλλης κρίσης. Η Ευρώπη μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ασφαλείας. Πρέπει μέρος του να χρησιμοποιηθεί».

«Είναι άλλο πράγμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Αυτά κάποια στιγμή θα τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Εμείς λέμε 14 δισ. ζεστό χρήμα, επειδή έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, χωρίς να αυξήσουμε ούτε ευρώ από το χρέος μας», πρόσθεσε.

«Το κόστος για να πληρωθούν μισθοί εργαζόμενων, ασφαλιστικές πληρωμές και να καλυφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε τη δυνατότητα να το δαπανήσουμε. Αν δεν το κάνουμε και αφήσουμε αυτά τα χρήματα για να τα δώσουμε μετά οι ανάγκες θάναι πολλαπλάσιες», ανέφερε.

«Αν δεν καλυφθούν αυτά τώρα σε 6 μήνες δεν θα αρκούν τα χρήματα και τα πράγματα θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία ο στόχος είναι να έχουμε τις μικρότερες ανάγκες.

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στις κρίσιμες ώρες να μην αντιμετώπιζε με τόση αλαζονεία τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Να μην αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων και την ακρίβεια των αριθμών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 50 δις. Εμείς μιλάμε για πρόγραμμα 26 δις και μιλάμε για 14 δις ζεστό χρήμα γιατί Υπάρχει η δυνατότητα γιατί εμείς σε σχέση με άλλες χώρες δεν χρειάζεται να δανειστούμε. Να φροντίσουμε με μια γενναία χρηματοδότηση να μην αυξηθεί το χρέος μας.»

Σχολιάζοντας διάφορες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σ. Τσιόδρα, τόνισε: «Ο κ. Πολάκης από την πρώτη ημέρα συνάντησε -δύο φορές- τον Β. Κικίλια για να τον βοηθήσει. Δεν πιστεύω ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του μπορεί να κριθεί από ορισμένα ψήγματα κριτικής που είναι απαραίτητα στο πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας. Στηρίζουμε, δεν σημαίνει ότι σιωπούμε. Όσον αφορά τον καλό επιστήμονα κ. Τσιόδρα, ο Θ. Καρτερός είναι δημοσιογράφος. Όσο ήταν στο θεσμικό ρόλο, δίπλα μου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε σταματήσει τη δημοσιογραφία γιατί εξέφραζε τη θέση του πρωθυπουργού. Σήμερα όμως ασκεί δημοσιογραφία και έχει ευθύνη να εκφράζει την γνώμη του, ασχέτως εάν δεν εκφράζουν την κομματική γραμμή. Δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα, αλλά θα ασκούσα εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση».

Tέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών από την ΝΔ, «Αν σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης θα υποστεί μεγάλο κόστος» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας 
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…