Σκάνδαλο υποκλοπών: Το ΣτΕ διατάσσει την ΕΥΠ να παραδώσει τον φάκελο παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με απόφασή του ζητά εντός τριών μηνών από την ΕΥΠ να διαβιβάσει σχετικά έγγραφα, τα οποία αφορούν την παρακολούθηση του δημοσιογράφου, Θ.Κουκάκη.

3573900

Η κυβέρνηση εκεί που νόμιζε πως είχε «ξεμπερδέψει» με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το βρίσκει συνεχώς μπροστά της, με τελευταία εξέλιξη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία υποχρεώνει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να προσκομίσει τον πλήρη φάκελο που αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ιστορική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την παράνομη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, από τους τέσσερις ιδιώτες, αλλά και την επέκταση της έρευνας στην κατεύθυνση της κατασκοπείας, έτσι ώστε να διερευνηθεί ο ρόλος των ισραηλινών πρακτόρων, στοιχείο της υπόθεσης που είχε αναδειχθεί από το Documento, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση προς τις μυστικές υπηρεσίες για πλήρη διαφάνεια γύρω από τις συνθήκες παρακολούθησης του δημοσιογράφου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, λοιπόν, με την απόφαση που έλαβε κατά τη διάσκεψη της 2ης Μαρτίου 2026, ζητά εντός τριών μηνών από την ΕΥΠ να διαβιβάσει σχετικά έγγραφα, τα οποία αφορούν την παρακολούθηση του Θ. Κουκάκη.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πάρεδρος Νικόλαος Σεκέρογλου, η Ολομέλεια «αποφάσισε να διατάξει την ΕΥΠ να διαβιβάσει στο Δικαστήριο τον υπηρεσιακό φάκελο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του αιτούντος και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο, κατά τρόπο που η ίδια κρίνει συμβατό με τον απόρρητο χαρακτήρα των στοιχείων».

Με τον τρόπο αυτό, το Δικαστήριο επιχειρεί να κάμψει την πολυετή άρνηση της υπηρεσίας να συνεργαστεί με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη του Δικαστηρίου για το ενδεχόμενο ο φάκελος να μην βρίσκεται πλέον στην κατοχή της υπηρεσίας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «σε περίπτωση δε που προβληθεί ότι ο υπηρεσιακός φάκελος και τα στοιχεία αυτά έχουν καταστραφεί, να γνωστοποιηθεί στο Δικαστήριο βάσει ποιας διάταξης κατεστράφησαν και να προχωρήσει ανασύστασή τους και διαβίβασή τους στο Δικαστήριο».

Η αναφορά αυτή υποδηλώνει ότι το ΣτΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια απλή επίκληση καταστροφής εγγράφων χωρίς την πλήρη τεκμηρίωση της νομικής βάσης και την προσπάθεια αποκατάστασης του περιεχομένου τους.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια μετά από αίτηση ακυρώσεως του Θανάση Κουκάκη κατά πράξης του Προέδρου της ΑΔΑΕ, με την οποία του είχε γνωστοποιηθεί ότι το αίτημά του για παροχή πληροφοριών δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί «διότι η ΕΥΠ δεν έθεσε υπόψιν της ΑΔΑΕ τον σχετικό φάκελο».

Η αίτηση στρέφεται ευθέως κατά της άρνησης της υπηρεσίας να θέσει στη διάθεση της Αρχής τα στοιχεία της παρακολούθησης.

Εν’ αναμονή της ανταπόκρισης της ΕΥΠ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ουσίας της υποθέσεως, θέτοντας ως ορόσημο το επόμενο τρίμηνο για την προσκόμιση των απορρήτων στοιχείων που θα καθορίσουν την τελική κρίση των δικαστών.

Διαβάστε επίσης:

Ούτε ο υπουργός του Τραμπ δεν τολμάει να κάνει όσα ο Μαρινάκης στους δημοσιογράφους

Η παράξενη ιστορία των Κούρδων και ο ρόλος τους στο Ιράν

Βίντεο δείχνει το κομβόι με τους πυραύλους Patriot στην Κάρπαθο – Έντονη αντίδραση της Τουρκίας

«Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Βετεράνος πεζοναύτης διαμαρτύρεται μέσα στην Γερουσία των ΗΠΑ

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Ουγγαρία-Μάγιαρ: «Αλλάζουμε καθεστώς» – Αναθεώρηση Συντάγματος και επιστροφή στην Ευρώπη

Peter Magyar

Ουγγαρία-Μάγιαρ: «Αλλάζουμε καθεστώς» – Αναθεώρηση Συντάγματος και επιστροφή στην Ευρώπη

Ο Πέτερ Μάγιαρ ζητά ταχεία μεταβίβαση εξουσίας και δεσμεύεται να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στην…

Στενά Ορμούζ: Τα μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό που ανακοίνωσε ο Τραμπ

nato

Στενά Ορμούζ: Τα μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Προτείνοντας αντ’ αυτού να παρέμβουν μόνο αφού ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες

Οι Προτάσεις μας

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

pexels israwmx 22487891

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια…

Ιστορική στιγμή για το γερμανικό ποδόσφαιρο: Πρώτη γυναίκα προπονητής η Μαρί Λουίζ Έτα

Στιγμιότυπο οθόνης 2026 04 12 3.54.41 μμ

Ιστορική στιγμή για το γερμανικό ποδόσφαιρο: Πρώτη γυναίκα προπονητής η Μαρί Λουίζ Έτα

Η φετινή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, γεγονός που οδήγησε τη…

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρχεια: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε υπάλληλος περιπτέρου – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη

Εξάρχεια: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε υπάλληλος περιπτέρου – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ένας υπάλληλος περιπτέρου στα Εξάρχεια το απόγευμα της Δευτέρας (13/4).