Το σκάνδαλο του ΟΤΕ με πρωταγωνιστή τον Πάλλη που λιμνάζει στα χέρια της Δικαιοσύνης

Του Βαγγέλη Τριάντη

ote

Του Βαγγέλη Τριάντη

 

Στα χέρια των ανακριτικών αρχών λιμνάζει εδώ και οκτώ περίπου χρόνια μία από τις μεγαλύτερες απάτες που έγιναν σε βάρος του ΟΤΕ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία και συνιδιοκτήτη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Αναστάσιο Πάλη. Πρόκειται για μια τεράστια υπόθεση εξαπάτησης του ΟΤΕ, την οποία είχε αποκαλύψει σε παλιότερο τεύχος το HOT DOC. Μία υπόθεση που αν και έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τη μέρα που πήγε στη Δικαιοσύνη, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης.

 

Η υπόθεση της τηλεπικοινωνιακής απάτης του ΟΤΕ, άρχισε να εκτυλίσσεται τον Ιούλιο του 2004. Μεταξύ των εταιριών «Oteglobe», «Ronda Communicacoes Internationais SA», και «Carriers Global Ltd», υπεγράφη τριμερής σύμβαση. H «Oteglobe» ήταν μια θυγατρική εταιρία του ΟΤΕ η οποία ιδρύθηκε το 2000 και παρείχε υπηρεσίες σε διάφορους χρήστες διεθνώς. Ως εκπρόσωπος της «Ronda Communicacoes Internationais SA», εμφανίστηκε ο Αναστάσιος Πάλλης. Επρόκειτο για μια offshore εταιρία με έδρες τις Παρθένες Νήσους.

Με τη σύμβαση αυτή η «Oteglobe», δεσμεύθηκε να δρομολογεί στην «Carriers Global Ltd» τηλεφωνική κλήση που παράγεται στην Ελλάδα με προορισμό τη χώρα του Sao Tome & Principe και παραλήπτη την «Ronda Communicacoes International» συμφερόντων του κ. Πάλλη. Η εταιρία είχε εμφανιστεί ως ο 2ος επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάροχος του Sao Tome. Μάλιστα, προκειμένου να επιβεβαιώσεις τις σχέσεις με το Sao Tome, εμφάνισε και σχετικό κείμενο σύμβασης το οποίο υποτίθεται ότι είχε συνάψει με την κυβέρνηση του Sao Tome.

Επρόκειτο για ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από τον υπουργό Δημοσίων Έργων και Υποδομής του Sao Tome, με ημερομηνία 01/07/2004. Σε αυτό αναφερόταν ότι η «εταιρία Ronda ορίζεται επίσημος πάροχος (carrier) του Sao Tome για 15 χρόνια». Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχει στη διάθεσή του, το koutipandoras.gr, από τη μια δεν υπήρχε καμία αναφορά σε κάποιο αριθμοδοτικό φάσμα που υποτίθεται ότι θα της παρέχονταν για 15 χρόνια και από την άλλη η σύμβαση μεταξύ της «Ronda» και του «Sao Tome» ανέφερε ότι το αριθμοδοτικό φάσμα θα εκχωρηθεί από την αρμόδια διαχειριστική αρχή του Sao Tome.

Τηλεπικοινωνιακή απάτη σε βάρος του ΟΤΕ

 

Η συμφωνία προχώρησε κανονικά όπως επίσης και η συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών. Ο μήνας του μέλιτος όμως για τον κ. Πάλλη και τον ΟΤΕ δεν έμελε να κρατήσει πολύ. Στις 13 Ιουλίου 2004 η «Ronda» απέστειλε επιστολή προς την «Oteglobe» στην οποία ανέφερε ότι ως τηλεπικοινωνιακός πάροχος χρησιμοποιεί το αριθομοδοτικό φάσμα +239 5 ΧΧΧ, δίχως όμως να προσκομίσει κάποιο σχετικό αποδεικτικό εκχώρησης από την αρμόδια αρχή του Sao Tome.

 Λίγο μετά στις 2 Σεπτεμβρίου 2005 η εταιρία CST, απέστειλε επιστολή στην «Oteglobe». Με αυτή ενημέρωσε τον ΟΤΕ ότι πρόκειται για τον μοναδικό επίσημο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του Sao Tome, καθώς επίσης και ότι έγινε «χρήση μη εκχωρημένου αριθμοδοτικού φάσματος του Sao Tome». Κάποιος δηλαδή είχε χρησιμοποιήσει το αριθμοδοτικό φάσμα της χώρας δίχως να έχει τη σχετική εκχώρηση. Σχετική καταγγελία έφτασε και μέχρι την ITU. Επρόκειτο για καραμπινάτη απάτη.

Τα όσα περιγράφουν στο πόρισμα τους οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που διενήργησαν έλεγχο, αποτελούν κόλαφο για τον κ. Πάλλη.

«Όλα τα ανωτέρω καταμαρτυρούν την τέλεση τηλεπικοινωνιακής απάτης, η οποία τεκμηριώνεται ως εξής:

Η εταιρία Ronda δεν είναι επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάαροχος του Sao Tome και δεν της είοχε εκχωρηθεί για διαχείριση και εκμετάλλευση το αριθμοδοτικό φάσμα + 239 5 ΧΧΧ.

Η κίνηση προς το αριθμοδοτικό φάσμα + 239 5 ΧΧΧ, παρήχθη με dialers όπως καταμαρτυρούν έγγραφες διαμαρτυρίες συνδρομητών πελατών του ΟΤΕ”.

Οι ανταποκρίσεις στις κλήσεις παράγονταν με modems, ήταν συχνά κενές περιεχομένου, δε συνιστούσαν παροχή υπηρεσιών και δημιουργούσαν εικονικές κινήσεις.

Η εταιρία Carriers Global φαίνεται να συνεργάζεται με την εταιρία Teleways, η οποία ειδικεύεται στην δημιουργία έξυπνων dialers συνεργάζεται προς τούτο με την εταιρία Icompanion».  

Απάτη με τη μέθοδο dialer

 

Για το θέμα ο ΟΤΕ πραγματοποίησε εσωτερικό έλεγχο, ενώ κατατέθηκε και μηνυτήρια αναφορά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου η απάτη είχε πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του dialer. Όταν ο χρήστης έκανε πλοήγηση στο διαδίκτυο ένα πρόγραμμα εκτέλεσης τηλεφωνικών κλήσεων (dialer) εγκαθίσταντο στον υπολογιστή του, δίχως ο ίδιος να γνωρίζει το παραμικρό. Από κει και μετά o dialer πραγματοποιούσε διεθνείς κλήσεις υψηλής χρέωσης.

Ο χρήστης χρεωνόταν με υψηλότατα ποσά ενώ απλά σέρφαρε στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του ΟΤΕ, για να καταγραφεί κίνηση, ως συνέπεια των κλήσεων του dialer πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση στις κλήσεις. Η ανταπόκριση διασφαλίζεται με modems τα οποία τοποθετούνται σε τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους κάποιοι ανήκουν σε αποδεκτά και κάποιοι σε μη αποδεκτά αριθμοδοτικά φάσματα. Στη προκειμένη περίπτωση χρήστες εμφάνιζαν να έχουν πραγματοποιήσει κλήσεις προς το Sao Tome, τις οποίες όμως δεν είχαν κάνει ποτέ.

Ζημία για τον ΟΤΕ

Η τηλεπικοινωνιακή απάτη σε βάρος του ΟΤΕ, έβλαψε πολλαπλά τον Οργανισμό. Όπως αναφέρουν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, αφενός υπήρξε οικονομική ζημία για τον Οργανισμό και αφετέρου ο ΟΤΕ υπέστη τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία και τη φήμη του. Παράλληλα υπήρξε και πλήθος έγγραφων διαμαρτυριών από συνδρομητές του ΟΤΕ που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους.

Στην έκθεσή τους οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν είχαν ελεγχθεί επαρκώς με αποτέλεσμα την τέλεση τηλεπικοινωνιακής απάτης.

«Ειδικότερα στην 3μερη σύμβαση μεταξύ των εταιριών “Ronda”, Carriers Global και Oteglobe, δεν ελέχθηκε επαρκώς ούτε η Ronda, ούτε η Carriers Global με αποτέλεσμα να εξαπατηθεί η εταιρία και να δρομολογηθεί κίνηση προς το αριθμοδοτικό φάσμα 002395ΧΧΧΧ το οποίο δε συνιστά αποδεκτό κωδικό χώρας σύμφωνα με την ITU και τις αρχές του Sao Tome στο οποίο ανήκει το πρόθεμα +239”., ανέφεραν χαρακτηριστικά»

Παρά τα όσα επιβαρυντικά εμφανίζονται στα πορίσματα των ελεγκτών η υπόθεση ακόμη λιμνάζει οκτώ χρόνια μετά στο στάδιο της ανάκρισης, κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Υπενθυμίζεται ότι το HOT DOC έχει παραθέσει εδώ και αρκετούς μήνες σχετικό ρεπορτάζ για τη δράση του κ. Πάλλη. Ενός ανθρώπου που ξεκίνησε ως οπλίτης πενταετούς θητείας και έφτασε να γίνει επιχειρηματίας και συνεκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Τα δημοσιεύματα του HOT DOC, αναφορικά με το Πολεμικό Μουσείο που διαθέτει προκάλεσαν την επέμβαση των αρχών, ενώ αυτή τη στιγμή ο ίδιος καταζητείται.

 

 

 

 

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…