Newsroom

Newsroom

Σκάνδαλο στο Βέλγιο: Ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος μέσω λαχείων ο πρώην επίτροπος Ντιντιέ Ρεντέρς

Ανακρίθηκε από την αστυνομία και κατοικίες του στις Βρυξέλλες και αλλού ερευνήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας

AP23285382693339

Ο βέλγος πρώην υπουργός και πρώην ευρωπαίος επίτροπος Ντιντιέ Ρεντέρς ανακρίθηκε από την αστυνομία χθες Τρίτη και κατοικίες του στις Βρυξέλλες και αλλού ερευνήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος.

Πηγή ενήμερη για την υπόθεση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την πληροφορία, που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Le Soir, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έρευνα, αρμόδιος για την οποία είναι ο γενικός εισαγγελέας Βρυξελλών, είχε αρχίσει να διενεργείται το 2023, έπειτα από καταγγελία της υπηρεσίας διαχείρισης χρηματοοικονομικών πληροφοριών και της εθνικής λοταρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τον κ. Ρεντέρς, 66 ετών, βαρύνουν υποψίες πως επιδόθηκε σε ξέπλυμα χρήματος μέσω της αγοράς λαχείων και άλλων τυχερών παιγνιδιών την εποχή που ήταν ακόμη υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του ποσού.

Δυο ημέρες μετά το τέλος της θητείας του στην Κομισιόν, ο κ. Ρεντέρς κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της αστυνομίας, χωρίς πάντως στέρηση της ελευθερίας του, πάντα σύμφωνα με την πηγή που είναι ενήμερη για την υπόθεση, ενώ έγιναν επίσης έρευνες, μια στο σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Σουάρ, το εξοχικό του στη Βαλωνία επίσης ερευνήθηκε.

Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη στην πρώτη θητεία (2019-2024) της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Ρεντέρς ήταν αρμόδιος μεταξύ άλλων για την προστασία του κράτους δικαίου στην ΕΕ.

Προηγουμένως, ο γαλλόφωνος φιλελεύθερος ήταν για είκοσι χρόνια μέλος βελγικών κυβερνήσεων: παρέμεινε για χρόνια στον θώκο του υπουργού Οικονομικών (1999-2011), κατόπιν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών (2011-2019).

Φέτος ήταν υποψήφιος για την ανάδειξή του εκ νέου στη θέση του ευρωπαίου επιτρόπου του Βελγίου, όμως η παράταξή του, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (Mouvement réformateur, MR, φιλελεύθερο), προτίμησε αντ’ αυτού τη Χατζά Λαμπίμπ, 54 ετών, πρώην δημοσιογράφο και από τον Ιούλιο του 2022 επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.

Εκεχειρία στην Παλαιστίνη: Απελευθερώνονται 1890 πολιτικοί κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ

AP24232523106927

Εκεχειρία στην Παλαιστίνη: Απελευθερώνονται 1890 πολιτικοί κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ

Η Αίγυπτος, η οποία διαδραμάτισε τον ρόλο του μεσολαβητή μαζί με το Κατάρ και τις…

Αντιδράσεις υγειονομικών στην επίσκεψη Άδωνι στην Πάτρα – «Συμμορία της μιζέριας» τους χαρακτήρισε ο υπουργός(video)

Screenshot 2025 01 18 190808

Αντιδράσεις υγειονομικών στην επίσκεψη Άδωνι στην Πάτρα – «Συμμορία της μιζέριας» τους χαρακτήρισε ο υπουργός(video)

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο νοσοκομείο «Άγιος…

Κάρμεν Ρουγγέρη: Απάντησε στην κριτική της Πόπης Διαμαντάκου για τη «Μαρία που έγινε Κάλλας» – Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους

karmen rouggeri

Κάρμεν Ρουγγέρη: Απάντησε στην κριτική της Πόπης Διαμαντάκου για τη «Μαρία που έγινε Κάλλας» – Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους

Η ηθοποιός χαρακτήρισε τη σειρά ως ιδιαίτερα αξιόλογη και εξέφρασε τη διαφωνία της με τα…