Σκάνδαλο πολιτικής χρηματοδότησης στην Ιαπωνία – Παραιτήθηκε η υπουργός Βιομηχανίας

[…]

yuko obuchi

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Γιούκο Ομπούτσι, στον απόηχο ενός σκανδάλου πολιτικής χρηματοδότησης που συγκλονίζει την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε.

Η Ομπούτσι, κόρη του τέως πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου και ήταν μια από τις πέντε γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Άμπε. Η παραίτησή της ήταν αναμενόμενη και προκλήθηκε μετά από καταγγελίες για εμπλοκή υποστηρικτών της σε σκάνδαλο με κατάχρηση κονδυλίων, ενδεχομένως παραβίαση του εκλογικού νόμου και πολιτική χρηματοδότηση.

Η παραίτησή της 40χρονης Ομπούτσι, η οποία θεωρείτο ως μια πιθανή μελλοντική υποψήφια πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είναι το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας το 2012. Ο Άμπε είχε προωθήσει την Ομπούτσι και άλλες γυναίκες κατά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, δείχνοντας τη δέσμευσή του για την προώθηση των γυναικών στην πολιτική.