Σκάνδαλο Novartis: Τι είπε και τι δεν είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Tύπου

«Για μία σκοτεινή υπόθεση που υπονομεύει τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια πολιτικών προσώπων» έκανε λόγο ο , Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, και εξέφρασε «αγανάκτηση» και «λύπη», επειδή αυτή τη στιγμή «ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα μονοπωλείται από μία άθλια υπόθεση με χαρακτηριστικά της σκευωρίας».

5a7db0b81dc524a8208b4665

«Η υπόθεση αυτή δεν με αγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «είναι μία θλιβερή και άθλια υπόθεση συκοφαντίας με τη συμβολή ψευδομαρτύρων με κουκούλα».

Ο Μοριακός έλεγχος του αίματος

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε απάντηση για τις δύο υποθέσεις που χειρίστηκε ως υπουργός Υγείας, ξεκινώντας από την υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος.

Να υπεθμισουμε οτι ο προστατευόμενος μάρτυρας στην κατάθεση του
χαρακτήρισε τον μοριακό έλεγχο του αίματος ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο
κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του
υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί
υπουργίας Αβραμόπουλου».

«Μία εβδομάδα, από όταν ανέλαβα καθήκοντα, συμπολίτες πέθαιναν από μολυσμένο αίμα από AIDS. Μου είπαν ότι αυτό συνέβαινε συχνά γιατί δεν υπήρχε έλεγχος του αίματος στην Ελλάδα. Εισηγήθηκα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη θωράκιση των Ελλήνων πολιτών στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ζήτησα να μη γίνει ο διαγωνισμός από το υπουργείο αλλά από διακομματική επιτροπή της Βουλής» είπε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Όπως έχει αποκαλύψει και το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας» μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός είχαν προηγηθεί δύο χρόνια όπου στην χώρα μας γινόταν μοριακός έλεγχος του αίματος χωρίς διαγωνισμό αλλά με μνημόνια συνεργασίας που είχαν υπογραφεί από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο με 50 ευρώ ανά μονάδα αίματος.

Σχετικά επίσης με τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «με νόμο συγκροτήθηκε διακομματική επιτροπή από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστημονικούς φορείς». Να επισημάνουμε ότι η διακομματική επιτροπή συστάθηκε μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι ο μοριακός έλεγχος του αίματος γινόταν χωρίς διαγωνισμό.

Ο πρώην υπουργός Υγείας μίλησε και για το κόστος των αντιδραστηρίων στην Ελλάδα το οποίο ήταν πολλαπλάσιο από αυτό που πλήρωναν άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως είπε «η δαπάνη για τον μοριακό έλεγχο ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, γιατί περιελάμβανε πέρα των αντιδραστηρίων το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης και προσωπικού».

Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι γιατί σε όλα τα κέντρα αιμοδοσίας στην Ελλάδα η τιμή ήταν ίδια είτε εκείνα είχαν διαφορετική χιλιομετρική απόσταση από τις υπηρεσίες που θα κάλυπταν είτε είχαν διαφορετικές ανάγκες για τις εγκαταστάσεις τους.

«Φταίει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Για τη γρίπη Η1Ν1 και τα εμβόλια, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Υπήρχε τότε παγκόσμιος πανικός που κινητοποίησε τον ΠΟΥ και την ΕΕ. Τα κράτη οργανώνονται και υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις. Επί των ημερών μου συνέπεσε η παγκόσμια κρίση, θυμόμαστε την αγωνία του κόσμου, την πίεση των ΜΜΕ και της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων με στόχο να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Δηλώνω υπερήφανος για το αποτέλεσμα. Η πατρίδα μας επέδειξε ευθύνη, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στην λήψη των μέτρων που ο ΠΟΥ και η ΕΕ επέβαλαν.

Ο πρώην υπουργός απέδωσε την ευθύνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο απέδειξε όπως ανέφερε χαρακτηρίστηκα «ότι μπορεί να χειριστεί την υπόθεση με αποτελεσματικότητα». Συγκροτήθηκε τότε διεπιστημονική επιτροπή της οποίας οι συμβουλές ακολουθήθηκαν. Σε μία εβδομάδα είχαν ληφθεί τα μέτρα και η χώρα μας πήρε εύσημα από την ΕΕ. Σήμερα, 10 χρόνια μετά την υπόθεση αυτή, οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι τη συνδέουν με τη Novartis που ήταν μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες που παγκοσμίως μπορούσαν να παρασκευάσουν το εμβόλιο. Η υπόθεση διερευνήθηκε τρία χρόνια μετά και με απόφαση των εισαγγελέων τέθηκε στο αρχείο. Την απόφαση επικύρωσε η εισαγγελέας εφετών εγκλημάτων διαφθοράς. Η διενεργήσασα εισαγγελέας τώρα έλαβε υπόψη της τον τότε χειρισμό; Ο κουκουλοφόρος ψεύδεται ότι η δεύτερη παραγγελία των 8 εκατομμυρίων έγινε από τη Novartis. Ψεύδεται γιατί δεν υπήρξε δεύτερη παραγγελία από τη Novartis, έγινε από την Glaxo, γιατί η Novartis δήλωσε αδυναμία προσφοράς.

Στη Novartis πληρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια δόσεις. Οι οδηγίες τότε από τον ΠΟΥ έλεγε ότι απαιτούνται δύο δόσεις κατ΄ άτομο. Η Ελλάδα αποφάσισε ότι έπρεπε να εμβολιστεί ο μισός πληθυσμός δηλ. 4 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ όμως αποφάσισε στη συνέχεια τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού. Δηλαδή οκτώ εκατομμύρια κατοίκων επί δύο δόσεις για τον καθένα. Δύο μήνες μετά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κρίνει ότι μία δόση κατ άτομο είναι επαρκής. Το υπουργείο ακυρώνει την πρώτη παραγγελία και επιστρέφει στην αρχική απόφαση κάλυψης. Οι εταιρείες προσέφυγαν στη διεθνή Δικαιοσύνη και το ΚΕΛΠΝΟ κερίδιζει με ανταγωγές την υπόθεση. Μόνο η Ελλάδα προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία.

Διαβάστε σχετικά: Η κατάθεση του μάρτυρα για τον Αβραμόπουλο επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Documento πριν από ένα χρόνο 

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.