Σκάνδαλο Novartis: Στη σέντρα βγάζει ο Πολάκης τη «γαλάζια» αβάντα στον Λοβέρδο και διαβιβάζει στον Άρειο Πάγο όλα τα εισαγγελικά ψεύδη

«Για ποιο λόγο το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) σε βάρος του κ. Α. Λοβέρδου στην ως άνω ποινική υπόθεση;».

Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, φέρνοντας στην επιφάνεια την απουσία δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής από την πλευρά του Δημοσίου σε σχέση με την ποινική εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis. Υπενθυμίζεται ότι κατά του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για δωροληψία, με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Κάψου να προτείνει την απαλλαγή του κ. Λοβέρδου με νομικούς ακροβατισμούς και καραμπινάτα ψεύδη. Επ’ αυτού, ο Π. Πολάκης συμπεριέλαβε στην Ερώτηση επισυναπτόμενο έγγραφο που καταγράφει μία προς μία τις αντιφάσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς της εισαγγελέα, με την Ερώτηση αλλά και το εν λόγω έγγραφο να κοινοποιούνται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Οικονομική Εισαγγελία προκειμένου να ληφθούν υπόψη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα λάβει απόφαση για το τι μέλει γενέσθαι με τον διωκόμενο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) στην ποινική υπόθεση του κ. Α. Λοβέρδου σχετικά με την υπόθεση Novartis» είναι ο τίτλος της Ερώτησης, με τους βουλευτές να επισημαίνουν πως μετά το βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου καθίσταται σαφές η «κατάρρευση του αφηγήματος της σκευωρίας», αλλά και η ανάγκη «της διεκδίκησης αποζημίωσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου». «Στο πλαίσιο αυτό, στις 04/07/2022, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφο του δικογράφου της αγωγής αποζημιώσεως κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, το οποίο μέχρι και σήμερα αρνείται να προσκομίσει» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία και πέρα από κάθε λογική, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Μαρία Κάψου, υπέβαλε απαλλακτική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον κ. Λοβέρδο σχετικά με τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί στην υπόθεση τη Novartis. Η συγκεκριμένη απαλλακτική πρόταση, όπως αποδεικνύεται από το επισυναπτόμενο σημείωμα, στηρίζεται σε πρόδηλα νομικά και ουσιαστικά σφάλματα, παραλείψεις και ασάφειες, αβάσιμους και καινοφανείς συλλογισμούς, παραποίηση εγγράφων και εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου».

Εξηγούν δε πως στην εν λόγω εισαγγελική πρόταση επιχειρείται η αποδόμηση της αξιοπιστίας των προστατευμένων μαρτύρων, παρότι αυτή έχει κριθεί αμετάκλητα από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως επίσης ότι «η ως άνω εισαγγελική πρόταση στηρίζεται σε μια κατ’ επίφαση ανακριτική διαδικασία». Παρενθετικά να σημειωθεί πως η ανακρίτρια Μαρία – Λουίζα Ιωαννίδου δεν προέβη έστω σε μία ανακριτική πράξη όλα αυτά τα χρόνια που είχε αναλάβει τη διερεύνηση του Αν. Λοβέρδου, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογραμμίζουν πως η εισαγγελική πρόταση της κ. Κάψου είναι «νομικά αστήριχτη και ουσιαστικά αβάσιμη».

Τούτων δοθέντων, καταλήγουν στο εξής ερώτημα προς τον Κώστα Τσιάρα: «Για ποιο λόγο το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) σε βάρος του κ. Α. Λοβέρδου στην ως άνω ποινική υπόθεση;».

Η Ερώτηση:

Πηγή: Documentonews.gr