Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βραζιλία με τους δικαστικούς που έστειλαν στη φυλακή τον Λούλα

Οι εισαγγελείς συνωμότησαν για να εμποδίσουν την επιστροφή στην εξουσία του Κόμματος Εργαζομένων, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

ap lula

Οι δικαστικοί που ηγήθηκαν της έρευνας «Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου Εξπρές» στη Βραζιλία ελίχθηκαν για να εμποδίσουν την επάνοδο του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στην εξουσία πέρυσι, αναφέρει σε ρεπορτάζ του που αναρτήθηκε χθες Κυριακή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept, με βάση δυνητικά εκρηκτικές διαρροές ιδιωτικών μηνυμάτων και αρχείων.

Ο ιστότοπος, συνιδρυτής του οποίου είναι ο αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, κάνει αυτή την καταγγελία αφού εξέτασε μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν κυρίως μέσω Telegram ανάμεσα σε εισαγγελείς και τον δικαστή Σέρζου Μούρου, επικεφαλής της έρευνας και περιήλθαν στην κατοχή του μέσω «ανώνυμης πηγής». Ο τότε δικαστής Μούρου είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Μολονότι διαβεβαίωναν για καιρό ότι ήταν απολιτικοί και ότι κίνητρό τους ήταν αποκλειστικά και μόνο ο αγώνας κατά της διαφθοράς, οι εισαγγελείς [που διενεργούσαν την έρευνα για την υπόθεση “Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές”] στην πραγματικότητα συνωμοτούσαν για να βρουν τρόπο να εμποδίσουν την επιστροφή στην εξουσία του Λούλα και του Κόμματος Εργαζομένων του», υποστηρίζεται στο ρεπορτάζ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εάν επαληθευτεί πως είναι αυθεντικές, οι διάλογοι καταρρίπτουν την υποτιθέμενη —και απαραίτητη— αμεροληψία του δικαστή Μούρου, ο οποίος είχε δώσει στοιχεία και είχε συμβουλεύσει τους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα σε βάρος του Λούλα, μαύρου προβάτου γι’ αυτόν. Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό το 2017.

Ορισμένα μηνύματα αποκαλύπτουν ότι οι εισαγγελείς είχαν «σοβαρές αμφιβολίες για το εάν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ενοχής του Λούλα» στην υπόθεση της απόκτησης ενός εξοχικού στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς για την οποία εντέλει οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και 10 μηνών, κατόπιν πρόσφατης μείωσης της ποινής του.

Η καταδίκη εμπόδισε τον Λούλα, φαβορί σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου τότε, να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Ο άλλοτε συνδικαλιστής δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει πως είναι αθώος και να καταγγέλλει ότι ήταν θύμα πολιτικής μηχανορραφίας με σκοπό να εμποδιστεί να εκλεγεί για τρίτη θητεία στην προεδρία, έπειτα από εκείνες που κέρδισε το 2003 και το 2010.

Αντιδρώντας σχεδόν αμέσως, δικαστικοί που συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν «γαλήνια» τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ενήργησαν παράνομα και καταδίκασαν «την εγκληματική δράση του πειρατή που διέπραξε πολύ σοβαρά αδικήματα σε βάρος της εισαγγελίας, της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των μελών της».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μούρου από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για το ότι δεν κατονομάζεται «η πηγή», το ποιος «είναι υπεύθυνος για την εγκληματική πειρατεία στα κινητά και τους υπολογιστές των εισαγγελέων», αλλά και για το γεγονός ότι, κατ’ αυτόν, ο ιστότοπος «δεν ήρθε σε επαφή [μαζί του] πριν από τη δημοσίευση, όπως ήταν υποχρεωμένος με βάση τους [δεοντολογικούς] κανόνες της δημοσιογραφίας».

Τα μηνύματα που ανακτήθηκαν παράνομα έχουν «αφαιρεθεί από το συγκείμενό τους», συμπλήρωσε ο αποκαλούμενος από πολλούς «υπερυπουργός» Δικαιοσύνης.

Ο Μούρου διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρατυπία στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της πολυπλόκαμης έρευνας που οδήγησε στο να σταλούν πίσω από τα σίδερα δεκάδες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες την τελευταία πενταετία, για σχέσεις με το γιγαντιαίο κύκλωμα διαφθοράς γύρω από τις δημόσιες συμβάσεις, ιδίως αυτές της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras.

«Τα αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του ιστοτόπου μας για τη Βραζιλία είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα στην ιστορία της δημοσιογραφίας», έκρινε μέσω Twitter ο Γκρίνγουολντ.

«Περιέχουν εκρηκτικά μυστικά υπό μορφή chats, ηχητικών αρχείων, βίντεο, φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων» για τον εισαγγελέα που προΐστατο της έρευνας, τον Ντελτάν Νταλανιόλ, τον δικαστή Μούρου και «έναν μεγάλο αριθμό αξιωματούχων που συνεχίζουν να ασκούν μεγάλη πολιτική και οικονομική επιρροή στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα ρεπορτάζ μας ακόμη δεν άρχισαν» να δημοσιεύονται, προειδοποίησε.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…