Newsroom

Newsroom

Σκάνδαλο Γεωργιάδη «α λα voucher»

Σε σκάνδαλο παρόμοιο με τα «σκόιλ ελικικού» για τη στήριξη των επιστημόνων μέσω voucher εξελίχθηκε το πρόγραμμα χορηγήσεων δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης με διετή επιδότηση 100% των επιτοκίων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (Αναπτυξιακής Τράπεζας).

4971716

Σύμφωνα με καταγγελίες επιχειρηματιών στο documentonews.gr το πρόγραμμα παρέμεινε ανοικτό μόλις πέντε ημέρες και έκλεισε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη με την αιτιολογία ότι οι αιτήσεις επιχειρήσεων είχαν υπερκαλύψει το ποσό που είχε προϋπολογιστεί.

Ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι επιχειρηματίες, το χρονικό διάστημα ήταν πάρα πολύ μικρό προκειμένου κάποιος ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί και να προλάβει να καταθέσει έναν άρτιο φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά δεδομένου ότι όλα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, ενώ τίθενται και νομικά ζητήματα περί ισονομίας στην διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στις 28 Απριλίου ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η ενεργοποίηση του «δικαιώματος υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο». Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε ως στόχο την «άμεση, μακρόχρονη και ουσιαστική υποστήριξη της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία».

Τo επιτόκιο των δανείων «επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ βασικό κριτήριο για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ύψος κάθε δανείου αφορούσε το 50% του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης είτε το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους. Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση του δανείου, με δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταβάλλονται μόνο τόκοι.

23 δικαιολογητικά για τον φάκελο

Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr., όπου και επέλεγαν την Τράπεζα που θέλουν να δανειοδοτηθούν.

Στη συνέχεια υπέβαλαν στην Τράπεζα πλήρη φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά τα οποία ανέρχονταν σε 20 με 23. Μεταξύ αυτών φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, στοιχεία πωλήσεων, στοιχεία απαιτήσεων, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του τρέχοντος έτους, αντίγραφο Ε3 των τριών τελευταίων κλεισμένων χρήσεων, αντίγραφο Ε1 της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.

Έπειτα, η Τράπεζα ήλεγχε κατά πόσο η επιχείρηση πληρούσε τις προϋποθέσεις να χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να «διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ», καθώς επίσης και να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς ότι τα δικαιολογητικά αυτά ήταν πολύ δύσκολο να μαζευτούν μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας που όλα υπολειτουργούν.

Μόλις πέντε μέρες ανοικτό

Ξαφνικά μόλις χθες το πρόγραμμα έκλεισε. Πέντε μέρες μετά από την ενεργοποίηση του. Η αιτία σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη ήταν πως «οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ξεπερνούσαν σε συνολικό ποσό τα 3,5 δισ ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 1,3 δισ ευρώ».

«ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Κεφάλαια Κίνησης

Λόγω υπερκάλυψης του προϋπολογισμού του προγράμματος (3,5x), δεν είναι προς το παρόν δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων. Νέες υποβολές θα μπορούν να γίνονται μετά την αρχική αξιολόγηση των υπαρχόντων αιτήσεων ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι. Θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση» αναφέρεται στο ependyseis.gr.

Ωστόσο όπως καταγγέλλει στο documentonews.gr επιχειρηματίας από το χώρο της ΝΔ «το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρό ώστε να καταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν και να προλάβουν να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά και να υποβάλλουν έναν άρτιο φάκελο εν μέσω πανδημίας». Κάτι που δημιουργεί την υπόνοια ότι πιθανώς κάποιοι να είχαν την πληροφορία από πριν και έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση προτού καν αρκετοί επιχειρηματίες ενημερωθούν.

Επίσης όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες η τακτική που ακολουθήθηκε εγείρει πολλά ερωτήματα. Αντί να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια αυτές να αξιολογηθούν, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά και πριν καλά καλά υπάρξει κάποια αξιολόγηση από τις Τράπεζες για το αν δικαιούνται όχι να λάβουν δάνειο, να «δεσμευτεί» το συνολικό ποσό του προγράμματος. Πρόκειται ίσως για παγκόσμια πρωτοτυπία αν όχι γκάφα ή κάτι άλλο, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν απ΄ έξω παρόλο που ίσως τηρούσαν τις προϋποθέσεις.

Μάλιστα όπως ανέφεραν στο documentonews.gr οι ίδιες πηγές, η όλη διαδικασία εγείρει πιθανότατα και ζητήματα ισονομίας και δεν αποκλείεται να στραφούν στα Δικαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση σε ακόμη μία περίπτωση ακολουθήθηκαν fast track διαδικασίες δημιουργώντας βάσιμες υπόνοιες αλλά και ερωτήματα που χρίζουν άμεσης απάντησης.

Πηγή: Documentonews.gr

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…