Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ με χρέη ιδιωτικών κλινικών στο Ταμείο Υγειονομικών – Πώς και ποιοι "αφαίμαξαν" το ΕΤΑΑ

Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων και το πρώην Ταμείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών αποκαλύπτει σε πόρισμα- κόλαφο η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

NewsRoom 18/04/2017 | 12:22

Παράνομες καταβολές τεράστιων χρηματικών ποσών προς ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα αλλά και «ευεργετικές» διατάξεις για ρύθμιση και εξόφληση οφειλών συνθέτουν το παζλ του σκανδάλου.

Την έκθεση ελέγχου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών, μεταξύ των οποίων και υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας και αφορά έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι πληρωμές από το ΕΤΑΑ προς μεγάλες και γνωστές ιδιωτικές κλινικές γίνονταν παράνομα και κατόπιν σχεδίου.

Όπως αποδεικνύεται, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια έμπαιναν σε ευεργετικές διατάξεις για τη ρύθμιση και εξόφληση των οφειλών παρελθόντων ετών που είχαν συσσωρεύσει προς το ΕΤΑΑ και μάλιστα με έκπτωση, δίχως να έχουν ή να τηρούν τις προϋποθέσεις, καθώς η ρύθμιση των οφειλών τους ήταν βασική προϋπόθεση για να απαιτήσουν τις οφειλές που είχε το ΕΤΑΑ προς αυτά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου, οι καταβολές χρηματικών ποσών για νοσήλια από το ΕΤΑΑ προς τις ιδιωτικές κλινικές παροχών υπηρεσιών υγείας γίνονταν παράνομα, χωρίς την καταβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Επιπλέον οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ασφαλιστικού ταμείου δεν προχωρούσαν, ως είχαν υποχρέωση, σε συμψηφισμό των οφειλών του ΕΤΑΑ προς τις ιδιωτικές κλινικές με τις οφειλές που είχαν οι τελευταίες προς το Ταμείο και παρ’ ότι οι οφειλές προς το Ταμείο ήταν πάντα υψηλότερες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται υπάλληλοι του Ταμείου και τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Από τις παρανομίες αυτές υπολογίζεται ότι το ΕΤΑΑ έχει χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από φοροεισφοροδιαφυγή, λόγος για τον οποίο το σκάνδαλο εντάσσεται στο «πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας», όπως ανέφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της εξεταστικής.