Newsroom

Newsroom

Το Σισμανόγλειο εξακολουθεί να στέλνει μολυσματικά απόβλητα στη Φυλή

  Ένα τουλάχιστον μεγάλο νοσοκομείο, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες να συνεχίζει να στέλνει επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στο… ξέφραγο αμπέλι του…

 

Ένα τουλάχιστον μεγάλο νοσοκομείο, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες να συνεχίζει να στέλνει επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στο… ξέφραγο αμπέλι του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Πηγές του ΕΣΔΝΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για το νοσοκομείο Σισμανόγλειο το οποίο συνελήφθη και πάλι να επιχειρεί να ρίξει μολυσματικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ στον οποίο καταλήγουν μόνο αστικά απορρίμματα και δεν διαθέτει την τεχνολογία για την ασφαλή επεξεργασία των νοσοκομειακών αποβλήτων.

Πάντως, μετά τους αυστηρούς ελέγχους που έκαναν αυτόκλητα οι ελεγκτικές αρχές, χωρίς καν να γνωρίζουν οι υπουργοί, και τον θόρυβο που ξέσπασε ο οποίος ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα, παρατηρείται πρόοδος με τα περισσότερα νοσοκομεία να έχουν συμμορφωθεί.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι να ξαναπροκύψει πρόβλημα μόλις κοπάσει ο θόρυβος καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι διοικήσεις τους “εξοικονομούν” λεφτά με το να στείλουν τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων τους στη Φυλή η οποία κοστίζει ελάχιστα εμπρός στο κόστος της ασφαλούς διαχείρισης.

Πάντως, για επιτυχία του σχεδίου έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε: «το αντίθετο μάλιστα, τα νοσοκομεία θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, καθώς, μετά την παρέλευση μηνός και τη λήξη του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε περίπτωση ανεύρεσης νέων περιστατικών θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί».

Από την έναρξη του προγράμματος εισήλθαν στον ΧΥΤΑ νοσοκομειακά απόβλητα αναμεμειγμένα με επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα συνολικού βάρους 529 τόννων και προς αποτέφρωση οδηγήθηκαν 129 τόννοι.

Κασσιανός Τζέλης