Newsroom

Newsroom

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις – στα ύψη οι σχολές της περιφέρειας

Εκτόξευση των βάσεων στα περιφερειακά πανεπιστήμια, αλλά και άνοδος στις δημοφιλείς σχολές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών βάσεων εισαγωγής…

panellinies 2

Εκτόξευση των βάσεων στα περιφερειακά πανεπιστήμια, αλλά και άνοδος στις δημοφιλείς σχολές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά:
– 99.958 κατέθεσαν μηχανογραφικό 
– Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303).
– Στις Ιατρικές σχολές, η άνοδος στην Αθήνα ήταν 1,7% (19.233 τα μόρια), στη Θεσσαλονίκη 2,4% (19.122), στην Πάτρα 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%. 
– Στις Νομικές σχολές η αύξηση ήταν από 200 έως 400 μόρια και στις Πολυτεχνικές έως 1000. 
– Η μεγαλύτερη αύξηση (27,3%) καταγράφηκε στη σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (60%) στην Μουσικών Σπουδών Αθήνας.
 
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων είναι ότι από τα 450 τμήματα, στα 121 η βάση εισαγωγής ειναι κάτω από τα 10.000 μόρια. 

Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν πολλούς υποψήφιους μακριά από την πρώτη επιλογή τους στο μηχανογραφικό, σε άλλη σχολή είτε σε άλλη πόλη.

Παράλληλα η δυνατότητα για μετεγγραφές ανεβάζει τις βάσεις πολλών τμημάτων της επαρχίας τα οποία ως τώρα απέφευγαν οι υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα

Από τους 99.958 που υπέβαλαν μηχανογραφικό, λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εισήχθησαν 72.763, ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761. αυξήθηκε δηλαδή ο αριθμός των εισακτέων ενώ έμειναν 1.164 θέσεις κενές.

Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 47.053 στις στρατιωτικές σχολές 1.913 και στα ΤΕΙ 23.797.

Το ποσοστό επιτυχίας στα γενικά λύκεια έφτασε το 81%

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, από τις 10 το πρωί και μετά, πληκτρολογώντας:
– τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
– τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Πέμπτης.
Σημειώνεται ότι σήμερα στις 10:00 ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό