Σήμερα κλείνουν τα προαπαιτούμενα με κερδισμένη τη… "μέση οδό"

Κοντά σε συνολική συμφωνία και για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου που αντιστοιχούν στην υποδόση του 1 δισ. ευρώ και ανοίγουν το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, βρίσκονται από τα ξημερώματα η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

tsakalotos 90 0

Κοντά σε συνολική συμφωνία και για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου που αντιστοιχούν στην υποδόση του 1 δισ. ευρώ και ανοίγουν το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, βρίσκονται από τα ξημερώματα η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Οι λύσεις που προκύπτουν για τα διάφορα θέματα κρίνονται μάλλον ως η μέση οδός ανάμεσα στις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών και διαπιστώνεται ύπαρξη πολιτικής βούλησης από τους δανειστές να μη “ζορίσουν” υπερβολικά την ελληνική κυβέρνηση. 

Το μόνο ουσιαστικά ανοιχτό μέτωπο που συζητείται σήμερα Παρασκευή είναι τα κόκκινα δάνεια κι οι όροι εμπλοκής των distress funds σε αυτά. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία και πληροφορίες προκύπτει πως οι εταιρίες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δε θα μπορούν δηλαδή να κάνουν κάτι επιπλέον από αυτό που κάνουν οι τράπεζες. Επίσης τη δράση τους θα δεσμεύει κατά περίπτωση και ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Εξετάζεται και στα επιχειρηματικά δάνεια η προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και αφορμή το 25% των δανειοληπτών. Θα υπάρχει επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.).

Το θέμα των στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων παραπέμπεται μάλλον τον Ιανουάριο αλλά δεν αποκλείεται και κάποια απόφαση σήμερα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα που έκλεισαν χθες Πέμπτη, προκύπτουν τα εξής: 

1. Αργά το βράδυ οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την σύσταση και την λειτουργία του Νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Στο κρίσιμο θέμα της διοίκησης αποφασίστηκε ότι στο Συμβουλευτικό σώμα του νέου ταμείου θα μετέχουν 3 στελέχη που θα προτείνονται από την ελληνική πλευρά και 2 από την πλευρά των δανειστών 
2. Το μεσημέρι οριστικοποιήθηκε και η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ με αρκετές υποχωρήσεις από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε το 49% να περάσει σε ιδιώτες και πρόεδρος της νέας εταιρίας να είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής των ιδιωτών και του δημοσίου κατά το μοντέλο του ΟΤΕ 
3. Το μεσημέρι έκλεισε το φορολογικό πακέτο καθώς και οι διατάξεις που θα μπούν στον εφαρμοστικό νόμο και θα αφορούν την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων. Στον εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου με δαπάνες οι οποίες θα έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονική τραπεζική.
4. Το πρωί συμφωνήθηκε και το σχήμα το οποίο θα αξιολογήσει τις διοικήσεις των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το συμβούλιο αξιολόγησης θα αποτελείται από τέσσερα στελέχη που θα διοριστούν από το ΤΧΣ και άλλα τέσσερα που θα διοριστούν από τους δανειστές και θα έχουν την πλειοψηφούσα ψήφο για την παραμονή ή την αντικατάσταση των μελών του διοικητικών συμβουλίων.

Από τη συμφωνία και πέρα

Η τελική συνάντηση με τους δανειστές θα ξεκινήσει σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και αργά το βράδυ ώστε να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα και να πιστοποιηθεί η υλοποίηση των 13 προαπαιτούμενων. Μετά την συμφωνία οι δανειστές θα αποχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου για να επιστρέψουν για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. 

Στην συνέχεια θα έρθει ο εφαρμοστικός νόμος που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Σε συνεδρίαση του Euro working group θα πρέπει να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση και των 13 μέτρων ώστε να γίνει η εισήγηση να εκταμιευτεί η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ μέχρι και τις 18 του μήνα που σταματούν οι εργασίες στα κοινοτικά όργανα, προκειμένου να εγκριθεί έγκαιρα η εκταμίευσή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με στοιχεία από enikonomia.gr

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, eurokinissi

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…