Newsroom

Newsroom

Σήμερα η απόφαση του Κακουργιοδικείου για τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Κύπρου

Την απόφασή του για την φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους…

Την απόφασή του για την φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Κακουργοδικείο στη Λάρνακα, το οποίο συνεδριάζει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Η διαδικασία θα είναι πολύωρη, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Κακουργιοδικείου καλύπτει περίπου 500 σελίδες.

Για την υπόθεση κατηγορούνται οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο διευθυντής και ο βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστοφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέας Λοϊζίδης.
Η έκρηξη είχε σημειωθεί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί σε 98 κοντέινερς με πυρίτιδα και τα 13 θύματα ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με το sigmalive.com

Κατέθεσαν 120 μάρτυρες κατηγορίας

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2013, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων και της Κατηγορούσας Αρχής. Συνολικά, στην υπόθεση κατέθεσαν 120 μάρτυρες κατηγορίας, αναγνώστηκαν εκατοντάδες σελίδες καταθέσεων και κατατέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου 2012, όταν, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, καταχωρίθηκαν οι κατηγορίες για τα οκτώ, αρχικώς, υπό κατηγορία άτομα και ζητήθηκε ημερομηνία επίδοσης των κατηγορητηρίων. Ωστόσο, στις 6 Ιουλίου 2012 ανακοινώθηκε στο Δικαστήριο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την απαλλαγή του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τις 26 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και από κατηγορούμενος βρέθηκε στη θέση του μάρτυρα κατηγορίας. Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τη μη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης εναντίον του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, μετά την απόφαση του Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2012, με την οποία αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του στην Ελλάδα για την υπόθεση και η μη εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του, που είχε εκδοθεί στις 23 Απριλίου 2012.

Οι κατηγορίες

Μετά τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν έξι άτομα. Οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι έξι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 208! Οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι, δηλαδή οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, ο Σάββας Αργυρού και ο Ανδρέας Νικολάου αντιμετωπίζουν από 13 κατηγορίες, που αφορούν ανθρωποκτονία και από 13 κατηγορίες που αφορούν πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή συμπεριφοράς. Ο πέμπτος και ο έκτος κατηγορούμενος, δηλαδή ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης αντιμετωπίζουν συνολικά από 52 κατηγορίες, δηλαδή 26 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και 26 κατηγορίες για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή συμπεριφοράς.

Κατηγορούνται ακόμα ότι…

Επίσης, ο Πάμπος Χαραλάμπους κατηγορείται ότι ενώ εκ της θέσεως και ιδιότητός του ως τέως Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέλειψε μεταξύ 8ης και 11ης Ιουλίου 2011 να δώσει οδηγίες, ώστε να απομακρυνθούν όλοι από τη Ναυτική Βάση και σε απόσταση ασφαλείας από τα εμπορευματοκιβώτια. Επίσης, κατηγορείται ότι παρέλειψε να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των πυροσβεστών σε περίπτωση κλήσης για ανταπόκριση στη Ναυτική Βάση για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων. Ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης κατηγορείται, επίσης, ότι ενώ ήταν Διοικητής της ΕΜΑΚ παρέλειψε να δώσει οδηγίες την 11η Ιουλίου, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα πρόσωπα από τον χώρο της Ναυτικής Βάσης και σε απόσταση ασφαλείας, ούτε και έδωσε οδηγίες στους πυροσβέστες σε περίπτωση ανταπόκρισης στη Βάση για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων.

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…