Σι Τζινπίνγκ:"Η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα"

Στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ , τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα ενώ τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα.

5916bbf01dc52417798b45a9

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός στον διεθνή στίβο και η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος στην συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά, ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ

Ο  Κινέζος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, έκανε   ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κίνας είπε ότι είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα του τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών, ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης.

Επισήμανε ότι η ΕΕ είναι βασικός εταίρος της Κίνας και ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή. Επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με ΕΕ.