Σχίσμα στην Ευρώπη για τα κορονο-ομόλογα

Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ζητούν υιοθέτηση των ευρωομολόγων - Διαφωνούν Γερμανία και Ολλανδία

ek rtdsd

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες.

Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Το ιταλικό τελεσίγραφο

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είχε απορρίψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος και αυτός ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε. Η Ιταλία έχει παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά της, ως προς τα δημόσια οικονομικά της. Κλείσαμε το 2019 με αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ 1,6 αντί για 2,2, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι συνέπειες της περιόδου μετά τον κορονοϊό, πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά από αύριο το πρωί», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. 

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Μέρκελ: Όχι στα κορονο-ομόλογα

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

Μητσοτάκης: Ανάγκη για γενναίες πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Τσίπρας: Η Γερμανία επιμένει στο μοντέλο της λιτότητας

Η Ευρώπη, ή θα αφήσει τη λιτότητα, ή θα υπονομεύσει την ίδια της την ύπαρξη, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, όπου ασκεί κριτική στην στάση της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει μνημονεύοντας τον Κέινς: “«Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές». Πόσο επίκαιρα ακούγονται τα λόγια του Τζ. Μ. Κέινς, αν και τα είπε 84 χρόνια πριν, ανάμεσα στους δύο πολέμους…Ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση. Η ευρωπαϊκή ηγεσία, είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη”.