Newsroom

Newsroom

Σχετικά με την κυρία Σταμάτη (Πιτσιρίκος)

Αγαπητέ Πιτσιρίκο. Πολλή κουβέντα γίνεται αυτές τις μέρες για την Βίκυ Σταμάτη, την (απεγνωσμένη ή προσυνεννοημένη) απόδρασή της, το νομοθετικό…

ba95aad75c5ca58be8cd45b58b759a7d

Αγαπητέ Πιτσιρίκο.

Πολλή κουβέντα γίνεται αυτές τις μέρες για την Βίκυ Σταμάτη, την (απεγνωσμένη ή προσυνεννοημένη) απόδρασή της, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ή που πρέπει να ισχύει σ αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν όλο αυτό είναι αληθινό, ή αν είναι απλά μέρος ενός σχεδίου για να «τακτοποιηθεί» η υπόθεση της κυρίας Σταμάτη. Αν όντως έχει ψυχολογικά προβλήματα ή αν πρόκειται για μια κακοστημένη παράσταση..

Εκείνο που πιστεύω όμως είναι ότι, αν είναι να ισχύσει μια ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις μητέρες φυλακισμένες με ανήλικα παιδιά, ή για συνεργούς σε εγκλήματα που πιθανόν δεν γνώριζαν την εμπλοκή τους (λίγο δύσκολο στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά τέλος πάντων), αυτό πρέπει να ισχύσει για όλους.

Εννοώ πως υπήρχαν και υπάρχουν πχ πάρα πολλές γυναίκες κρατούμενες με μικρά παιδιά που έμειναν εκεί έξω.

Γυναίκες που είχαν χρέη (και όχι με δόλο, όχι έχοντας καρπωθεί και καταχραστεί, έμμεσα έστω, δημόσιο χρήμα) και γι αυτό φυλακίστηκαν, γυναίκες που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία αναπόδεικτα, γυναίκες που ήταν θύματα κυκλωμάτων πορνείας, και τόσες άλλες περιπτώσεις.

Κατά τη γνώμη μου πιο απελπισμένες, αλλά και σαφώς πιο αφανείς.

Είναι εύκολο να διεγείρει η τηλεόραση (και ο τύπος) το κοινό «αίσθημα» με δακρύβρεχτες περιγραφές.

Θυμάμαι πριν λίγες μέρες είχαν δημοσιευτεί δραματικές (;) φωτογραφίες από το κελί της κυρίας Σταμάτη με καρδούλες στους τοίχους, και άλλες «αποδείξεις» του μαρτυρίου της.

Μπορεί και να ήταν έτσι. Μπορεί και όχι.

Νομίζω ότι οι αληθινές κραυγές αγωνίας, μέσα από τις φυλακές, ή μέσα από τα κολαστήρια, δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ. Δεν πουλάνε κιόλας δηλαδή.

Προέρχονται από ανθρώπους που δε θέλουμε καν να θυμόμαστε πως υπάρχουν..

Αυτά ήθελα να σου πω. Τίποτα άλλο.

Φιλικά Λίλα

(Αγαπητή φίλη, καμία μητέρα μικρού παιδιού δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή. Εκτός αν είναι δολοφόνος. Εγώ δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις γνωστών και μη γνωστών κρατουμένων. Η φυλακή είναι σκληρή και δύσκολη για όλους. Και οι απέξω λέμε λόγια πολύ εύκολα. Αυτό που κρατάω από την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη είναι η σκληρότητα των ανθρώπων και τα βαριά και ασήκωτα λόγια που άκουσα και διάβασα. Οι περισσότεροι από αυτούς που την έβριζαν -και ζητούσαν την εξόντωσή της- είναι χριστιανοί. Με τρομάζουν αυτοί οι άνθρωποι. Θέλω να είναι μακριά μου. Να είστε καλά.)

Πηγή: pitsirikos.net