Newsroom

Newsroom

Σχεδόν έτοιμη η τεχνική συμφωνία

Καθώς οι μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες συνεχίζονται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένει μια "συνολική υποστήριξη" από την κυβέρνηση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

brexit 2070857 1920 1

Οι “βάσεις” μιας συμφωνίας για το Brexit έχουν μπει και είναι έτοιμες προς έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν τη Βρετανία μετά από καθυστερημένες “αμφιβολίες” που εξέφρασε η Downing Street.

Η συμφωνία είναι δυνατό να υπογραφεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και θα συνεπάγεται τη δημιουργία τελωνειακών συνόρων στην Ιρλανδική θάλασσα. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) εξέφρασε την αντίθεσή του στους όρους της συμφωνίας, με τον επικεφαλής του να επιμένει ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα είναι σαφές μέχρι το τέλος της τρέχουσας μέρας αν ο Μπόρις Τζόνσον έχει την πολιτική στήριξη για να προχωρήσει την αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης. “Το απόγευμα της Τρίτης ήμουν έτοιμος να στοιχηματίσω ότι όλα ήταν συμφωνημένα και καθορισμένα. Σήμερα υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες από τη βρετανική πλευρά. Όλα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση αλλά θα έχετε παρατηρήσει ότι με το Brexit και κυρίως με τους Βρετανούς εταίρους μας όλα είναι πιθανά”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας λέγοντας ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί.

«Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

«Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, ξεκίνησε πάλι σήμερα, Τετάρτη ένας νέος κύκλος συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον τρέχει και δεν φθάνει για να προλάβει να παρουσιάσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μια νέα πρόταση για το Brexit έτσι ώστε να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο.

Νωρίτερα, μιλώντας σήμερα στους κορυφαίους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, όπως ανέφερε π εκπρόσωπός του. 

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους