Σχεδόν 3 εκατ. δολάρια για το πιάνο από την ταινία "Καζαμπλάνκα"

cover
NewsRoom 25/11/2014 | 17:53

Για 2,9 εκατ. δολάρια πωλήθηκε το πιάνο από την κλασική κινηματογραφική ταινία «Καζαμπλάνκα», σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Μανχάταν. Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκαν άλλα τριάντα κειμήλια από τη πολυβραβευμένη ταινία.

Σύμφωνα με το BBC, σε αυτό το πιάνο, ο πιανίστας Σαμ, τον οποίο υποδύθηκε ο Ντούλεϊ Γουίλσον, έπαιξε και τραγούδησε για την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ το «As Time Goes By».

Η ατάκα της Μπέργκμαν «play it, Sam. Play 'As time goes by'» αποτελεί μία από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές ατάκες όλων των εποχών, που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως «play it again, Sam».

Το πιάνο είναι ένα από τα δύο που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία και ανήκε μέχρι πρόσφατα στον αμερικανό οδοντίατρο δρ. Γκάρι Μίλαν.

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκαν έναντι 100.000 δολαρίων και τα χαρτιά της «Ίλσα» (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) που είχε κρύψει στο πιάνο ο «Ρικ» (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ). 

Η «Καζαμπλάνκα» απέσπασε τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου) το 1944 και κατά το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου είναι η δεύτερη καλύτερη ταινία όλων των εποχών, μετά τον «Πολίτη Κέιν» τού Όρσον Ουέλς.

Πηγή: in.gr