Newsroom

Newsroom

Σχεδόν 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στην ουκρανική μεθόριο

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κατά μήκος της μεθορίου της με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του…

oukraine new

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κατά μήκος της μεθορίου της με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, αναφέροντας έναν αριθμό κατά πολύ υψηλότερο από αυτόν των 20.000 που είχαν ανακοινώσει οι ΗΠΑ.

«Σχεδόν 100.000 στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στην ουκρανική μεθόριο. Είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πλήγματα διάρκειας πολλών εβδομάδων», σημείωσε ο Αντρέι Παρούμπι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω Ίντερνετ από το Κίεβο στο Ατλαντικό Συμβούλιο, έναν κύκλο συζήτησης στην Ουάσινγκτον.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν βρίσκονται μόνον στην Κριμαία, έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος όλης της μεθορίου. Βρίσκονται στο Βορρά, στην Ανατολή, στον Νότο», σημείωσε ο ίδιος.

«Κάθε μέρα, κάθε νύχτα, αναμένουμε μια τεράστια επίθεση στο έδαφος της ηπειρωτικής Ουκρανίας και προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, πρόκειται για περισσότερους από 20.000 Ρώσους στρατιώτες με εξοπλισμό, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα κατά μήκος της ρωσοουκρανικής μεθορίου. Η Ρωσία ωστόσο διέψευσε την Κυριακή ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στη μεθόριο.

Την ίδια ώρα, αμερικανός αξιωματούχος  Άμυνας φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τον αριθμό που ανέφερε ο Παρούμπι. «Φαίνεται υπερβολικά υψηλός», σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε χθες ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατιώτες στην ουκρανική μεθόριο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουν να ενισχύουν τα στρατεύματά τους», σημείωσε ο Χέιγκελ, τον οποίο ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν θα διασχίσουν την μεθόριο και ότι πρόκειται απλώς για στρατιωτικά γυμνάσια της Άνοιξης.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Ουκρανό αξιωματούχο, η ρωσική επιχείρηση που αποσκοπεί στην ανάληψη του ελέγχου της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας φέρει την «κωδική ονομασία ‘Ρωσική Άνοιξη». Ο ρωσικός στρατός, του οποίου την παρουσία έχει διαψεύσει η Μόσχα, αποτελείται κυρίως από «πολύ καλά εξοπλισμένες Σπετσνάζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αρχίζουν το επόμενο στάδιο, αυτό μιας πολιτικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην υπονόμευση των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία» της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Την ίδια ώρα σε ερώτηση για την απάντηση που δόθηκε από τη διεθνή κοινότητα στις ενέργειες της Μόσχας, ο Αντρέι Παρούμπι, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ωστόσο ο ίδιος ζήτησε «μια υποστήριξη, μια ορατή παρουσία» των εταίρων της Ουκρανίας. «Καλούμε τους εταίρους μας να πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια», προκειμένου να «δείξουν ότι η συνεργασία και η σύμπραξη εξακολουθούν να υπάρχουν», υπογράμμισε.
 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…