Ολική ανατροπή στις συντάξεις αποκαλύπτει η Εφ.Συν. – "Μονταζιέρα" το δημοσίευμα απαντά ο Γ. Κατρούγκαλος

Σχέδιο μεγάλων ανατροπών στο συνταξιοδοτικό φέρεται να επεξεργάζεται επιτροπή σοφών του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. Το δημοσίευμα, που προκάλεσε αίσθηση, διέψευσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «περίεργο» και απολύτως ανακριβές δημοσίευμα στα «όρια του προβοκατόρικου» και της «μονταζιέρας».

100615104122 2828

Σχέδιο μεγάλων ανατροπών στο συνταξιοδοτικό φέρεται να επεξεργάζεται επιτροπή σοφών του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. Το δημοσίευμα, που προκάλεσε αίσθηση, διέψευσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «περίεργο» και απολύτως ανακριβές δημοσίευμα στα «όρια του προβοκατόρικου» και της «μονταζιέρας».

Αναγγέλλοντας το πρώτο θέμα της, η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει σήμερα «Σχέδιο ΣΟΚ στις συντάξεις» με κύρια σημεία i) 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη ii) εθνική σύνταξη από 250-400 ευρώ iii) ανταποδοτική ακόμη και 150 ευρώ. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να θεσμοθετήσει καταβαλλόμενες ενοποιημένες κύριες και επικουρικές συντάξεις της τάξης των 500-600 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:

  • Μηνιαία εθνική σύνταξη που θα είναι συνδεδεμένη με το κατώφλι κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή σήμερα 432 ευρώ) και θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, μέρος του οποίου θα αποτελεί η εθνική σύνταξη, θα προκύπτει από την προσθήκη στην εθνική σύνταξη της ανταποδοτικής (θα βγαίνει από το σύνολο των εισφορών που έχει δώσει στο σύστημα ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και της τάξης των 150 ευρώ, δεδομένης της μαύρης εργασίας στην οποία χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, εργαζομένων εξαναγκάστηκαν από τους εργοδότες τους).

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε σχολιάσει δημοσίως τις προάλλες πως η πρόβλεψη του τρίτου προγράμματος ως προς «τους κανόνες επιλεξιμότητας για τις ελάχιστες εγγυημένες συντάξεις μετά το 67ο έτος» σημαίνει ακριβώς κατώτατη σύνταξη στο κατώφλι σχετικού κινδύνου φτώχειας όπως το ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του δημοσιεύματος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε όσα είπε νωρίτερα το πρωί, κάνοντας επιπλέον λόγο για δημοσίευμα που κινείται στα όρια του προβοκατόρικου και εκφράζει προεκλογικές σκοπιμότητες. Ανέφερε δε ότι απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι δεν περίμενε «πολιτική μονταζιέρας από έντυπο της Αριστεράς», καθώς η σύσταση της Επιτροπής έγινε ακριβώς για να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, όπως προβλέπουν οι πολιτικές του 2010-2012.

Στην παρατήρησή μας ότι το στη σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης από τον ESM αναφέρεται επι λέξει ότι «οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα βελτιώσουν σημαντικά την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος» (Υποπαράγραφος 2.5.1), απάντησε ότι αυτή είναι μια πρόταση που οι θεσμοί ήθελαν να μπει για λόγους εντυπώσεων (σ.σ. όπως μάς έγινε αντιληπτό από τη συνομιλία), αλλά κανείς θα πρέπει να εστιάσει στο τέλος της υποπαραγράφου, όπου αναφέρεται ότι «οι θεσμοί είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τους τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα ισοδύναμου αποτελέσματος στο πλαίσιο του συστήματος συνταξιοδότησης, σε αντικατάσταση ορισμένων μέτρων από αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως». Τονισε δε ότι σε καμία περίπτωση του υπουργείο δεν δέχεται συντάξεις φτώχειας.

Ο ίδιος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα αποτελούν μέρος μιας γενικής συζήτησης που γίνεται στην Επιτροπή, η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, παραμένοντας όμως στη γραμμή του υπουργείου για μια «εθνική πρόταση από εμάς και όχι από τους ξένους».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός είχε προβεί σε δύο παρεμβάσεις:

Πρώτα μέσω Twitter, όπου έκανε λόγο στον προσωπικό του λογαριασμό για «“Περίεργο” και απολύτως ανακριβές δημοσίευμα της Εφημερίδας Συντακτών για υποτιθέμενη πρότασή μου για “σύνταξη έως 600 Ευρώ”», επανερχόμενος λίγα λεπτά αργότερα με τη θέση ότι «Η επιτροπή για το ασφαλιστικό ετοιμάζει μεταρρύθμιση εκτός της μνημονιακής νομοθεσίας 2010-2012 ακριβώς για να μην μειωθούν οι συντάξεις».

Στη συνέχεια μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη (Πρακτορείο FM 104,9), όπου χαρακτήρισε το δημοσίευμα «απολύτως φανταστικό». Ανέφερε δε πως ως υπουργός είχε συγκροτήσει επιτροπή για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία ωστόσο δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, «πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη» και υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση που επιχειρείται δεν προβλέπει «σύνταξη-φιλοδώρημα». Ακολούθως, εξήγησε ότι η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου.

Γεροβασίλη: «Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με στοχοποίηση προσώπων»

Για το θέμα που προέκυψε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε συνέντευξη Τύπου στις 13:30 από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από την Όλγα Γεροβασίλη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «τακτική λάσπης», τονίζοντας ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουν να πληγεί το κόμμα με στοχοποίηση προσώπων, ενώ με μια ασυνήθιστη υπόδειξη υποστήριξε ότι «πραγματική είδηση είναι η παρουσία Παπασταύρου στον εισαγγελέα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε κατ’ αρχάς την απορία του για το δημοσίευμα «από τη συγκεκριμένη εφημερίδα» και στη συνέχεια κινήθηκε στο πλαίσιο των προεκλογικών επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για το συνταξιοδοτικό, ο πρώην υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μεταρρύθμιση «εθνικής σημασίας» και αναφέρθηκε σε «ισοδύναμη, εναλλακτική πρόταση», όπου στόχος είναι μια «σύνταξη που δεν θα είναι επίδομα».

Μιλώντας για την επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός της είναι η υποβολή προτάσεων που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι θα νομιμοποιήσει ειλημμένες αποφάσεις». Διευκρίνισε προς τους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή δεν επεξεργάζεται δικές του προτάσεις, αλλά διάφορα σενάρια, και ότι αυτή δεν είναι επιτροπή του κόμματος, αλλά ειδικών από την ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα.

Μιλώντας για το δημοσίευμα, χαρακτήρισε «εισαγωγικές σκέψεις» κάποια εξ όσων αναφέρονται σε αυτό, αλλά «φανταστικά σενάρια» τα περί σύνταξης των 600 ευρώ, εγκαλώντας την εφημερίδα για το ότι δεν επικοινώνησε μαζί του πριν από τη δημοσίευση. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να υπάρξει βρώμικος πόλεμος εντός της Αριστεράς».

Εν κατακλείδι, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η σημερινή αντιπαράθεση υπουργού-εφημερίδας αποτέλεσε και την πρώτη παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το συνταξιοδοτικό.

Α.Γ.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…