Newsroom

Newsroom

Σχέδιο διαρκείας από την τρόικα

Μειώσεις εισοδημάτων, απολύσεις, και κλείσιμο ΔΕΚΟ: Η τρόικα δεν έχει παρεκκλίνει στο ελάχιστο από το αρχικό σχέδιο της. Η συνέντευξη…

Μειώσεις εισοδημάτων, απολύσεις, και κλείσιμο ΔΕΚΟ: Η τρόικα δεν έχει παρεκκλίνει στο ελάχιστο από το αρχικό σχέδιο της. Η συνέντευξη που έδωσε η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2011 στο «Κουτί της Πανδώρας», αποδεικνύει πως οι δανειστές μας απέχουν από ευαισθησίες κοινωνικού τύπου και βαδίζουν πάνω σε οργανόγραμμα που τηρούν πιστά.

«Η τρόικα μας δάνεισε 110 δις που είναι το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας, όχι για να συνεχίσουμε την υπερκατανάλωση με δανεικά, αλλά για να προσγειωθούμε ομαλά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την μείωση των εισοδημάτων. Δηλαδή περνάει από την ύφεση. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις την ύφεση σε μια οικονομία που πρέπει να πάει από κρατικό έλλειμμα 36 δισεκατομμυρίων στο μηδέν», ισχυρίζεται η κ. Ξαφά.

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση που να είναι εφαρμόσιμη. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να προέλθει απ την αύξηση της ζήτησης, διότι τα δανεικά τελείωσαν. Αυτό το οικοδόμημα κατέρρευσε. Μπορεί να προέλθει μόνο απ την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε περισσότερο ή απ την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτή είναι η όλη προσπάθεια που γίνεται. Αναδιάρθρωση της οικονομίας, μακριά η κατανάλωση με δανεικά και προς τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές».

Σύμφωνα με την κ. Ξαφά «στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του το έλλειμμα μειώθηκε με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και με αύξηση φορολογίας. Αυτά τα μέτρα απ τη φύση τους δεν είναι διατηρήσιμα. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις ούτε να βάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι νέους φόρους. Απλώς αγόρασαν το χρόνο που χρειαζόταν για να σχεδιαστούν αυτές οι παρεμβάσεις οι διαρθρωτικές που θα μείωναν τις κρατικές δαπάνες σε μόνιμη βάση. Τέτοιες παρεμβάσεις θα ήτανε το κλείσιμο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και δεκάδων αν όχι εκατοντάδων άχρηστων οργανισμών του Δημοσίου, με ταυτόχρονη απόλυση του προσωπικού τους με την ίδια αποζημίωση που πήραν οι 250.000 απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα».

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…