Newsroom

Newsroom

Σφυροκόπημα στην Ουκρανία

Δραματικές ώρες στις πόλεις της Ουκρανίας - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε όλη την ουκρανική επικράτεια 

1000 25

17η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή με τις μάχες σήμερα να μαίνονται έξω από το Κίεβο και τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι κυβερνήτες των περιφερειών του Κιέβου και του Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται και σήμερα σε περιοχές όπου λειτουργούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για απομάκρυνση αμάχων και μεταφορά βοήθειας.

Σοβαρές καταγγελίες για εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανήλικων και εκμετάλλευση γυναικών προσφύγων.

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Οι σειρήνες που προειδοποιούν τους πολίτες για τις αεροπορικές επιδρομές ήχησαν σε περισσότερες από 15 περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι «η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι τα κομβόι που μεταφέρουν στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν “νόμιμους στόχους για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις», όπως μεταδίδει το RIA Novosti.

Τζαμί στη Μαριούπολη με 80 αμάχους βομβαρδίστηκε νωρίτερα από τους Ρώσους εισβολείς

1,6 εκατ. Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα της Πολωνίας από την αρχή του πολέμου.

Η Ρωσία απειλεί την ΕΕ ότι «Θα πληρώνετε τριπλάσιες τιμές για αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα».
 

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σχεδιάζουν «δημοψήφισμα» στη Χερσώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξαγάγουν ένα «ψευτοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου στη Χερσώνα, είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν άμεση κατάπαυση πυρός

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στη συνομιλία που είχαν μαζί με τον Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, το τηλεφώνημα διήρκεσε 75 λεπτά. 

Ο Ζελένσκι ζήτησε βοήθεια από Μακρόν και Σολτς για τον δήμαρχο Μελιτόπολης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας, ζητώντας τους να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο, και πρόκειται να δικαστεί από Ρώσους με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Η πόλη βρίσκεται εδώ και μέρες υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο δήμαρχος συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στο κέντρο κρίσεων της πόλης, όπου ασχολείτο με θέματα εφοδιασμού.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, συνομιλούμε τους εταίρους μας σχετικά με την κατάσταση του δημάρχου μας. Η αξίωσή μας είναι σαφής: πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Τηλεφώνησα ήδη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Μίλησα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θα μιλήσω σε όσους είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Αναμένουμε από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μας δείξουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Ρώσοι μηχανικοί επιθεωρούν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Αξιωματούχοι του ρωσικού πυρηνικού κολοσσού Rosatom έφτασαν την Παρασκευή στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βομβαρδίστηκε στις 4 Μαρτίου και έκτοτε βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την ουκρανική πυρηνική υπηρεσία Energoatom, στόχος τους είναι να ελέγξουν το επίπεδο ραδιενέργειας, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι άλλη μια αιτία για την άφιξη των Ρώσων αξιωματούχων μπορεί να είναι η άρνηση του ουκρανικού προσωπικού να συνεργαστεί με τους Ρώσους.

ukraine nuclear

AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Η Energoatom ανακοίνωσε ότι έφτασαν στη Ζαπορίζια έντεκα εργαζόμενοι, με επικεφαλής μηχανικούς από τα ρωσικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στο Μπαλάκοβο (στον Βόλγα) και στο Ροστόφ (στον ποταμό Ντον).

Ρώσος αξιωματούχος που έφτασε με τους μηχανικούς φέρεται να είπε στο προσωπικό του εργοστασίου ότι πλέον θεωρείται ρωσικό έδαφος και θα ελέγχεται εξαρτάται από τη Rosatom. 


Σε κανονικούς καιρούς, το εργοστάσιο της Ζαπορίζια παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν το ήμισυ της πυρηνικής της ενέργειας.

 

Η Λευκορωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή

Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Βίκτορ Γκουλέβιτς, απαντώντας στην προειδοποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης προς το Μινσκ να μη στείλει στρατεύματα.

belarus army

AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Γκούλεβιτς πάντως παραδέχθηκε ότι η Λευκορωσία στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ’ ουδενί με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε χθες τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουκρανία επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη.
 

Η Μόσχα προειδοποιεί με αντίποινα στο ενδεχόμενο ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Μπελιάγεφ κάλεσε το ΝΑΤΟ να μην ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στα κράτη της Βαλτικής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πρόκληση».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Interfax, ο Μπελάγεφ δήλωσε: «Η συσσώρευση στρατευμάτων και υποδομών του ΝΑΤΟ ακριβώς στα σύνορά μας και τα σχέδια για τη συνέχιση της ανάπτυξής τους είναι, ειλικρινά, πρόκληση και οδηγούν σε σημαντική αύξηση της έντασης στη Βαλτική».

Για τον Ρώσο αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ υπερβάλλει όσον αφορά τη ρωσική απειλή, την οποία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα πίσω από το οποίο, όπως είπε «κρύφτηκαν» τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Μπελάγεφ κατηγόρησε τις χώρες της Βαλτικής ότι ακολούθησαν «υπάκουα» όλες τις οδηγίες των ΗΠΑ και κρύφτηκαν πίσω από το «καθεστώς πρώτης γραμμής» στην οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται. «Το παρατηρούμε όλο αυτό και εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα». 

Όπως είπε, η Ρωσία «δεν απείλησε ποτέ τη συμμαχία και δεν την απειλεί», ενώ τόνισε ότι Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Λιθουανία.

Ο Μπελιάγιεφ προειδοποίησε για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτό θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα μας ανάγκαζαν να επανεξετάσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων με αυτά τα κράτη και να προχωρήσουμε σε αντίποινα».

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…