Σφυροκόπημα και από Γιούροβα σε Μητσοτάκη για την κατάπτωση του κράτους δικαίου

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέθεσε για ακόμη μια φορά η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα.

EK - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, η Βέρα Γιούροβα αναφέρθηκε στις χώρες που ειδικά επέλεξαν οι ευρωβουλευτές να συζητηθούν στο Σώμα. Μία από αυτές ήταν η Ελλάδα, αφήνοντας έτσι έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ορισμένα από τα σημεία που ανέφερε η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου Βέρα Γιούροβα, αφορούν την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα, «πολλές προκλήσεις ακόμα» για τη διάρκεια των νομικών διαδικασιών, ανησυχία για τον διορισμό υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών και σύσταση για υιοθέτηση των προτύπων της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε η Βέρα Γιούροβα,

«Η απαίτηση για καταγραφή των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών εγείρει ανησυχίες και για το αντίκτυπο που θα έχουν οι οργανώσεις να λάβουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα -και έχουμε ειδική σύσταση για το θέμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γιούροβα, σχετικά με τους ισχυρισμούς για διαφθορά, χειραγώγηση της δικαιοσύνης και παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και συμπλήρωσε: «Επίσης, πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, αλλά και αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς -εκδίδουμε σύσταση για να βελτιωθεί η προστασία».

«Για την Ελλάδα, η έκθεση εντοπίζει πολλά μέτρα, που στόχο έχουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος, παρόλο που αναγνωρίζει ότι πολλές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να εξετάσει το θέμα της συμμετοχής σε ότι αφορά το διορισμό υψηλών δικαστικών λειτουργών, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους διορισμούς των δικαστών. Επίσης, η απαίτηση καταγραφής οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών δημιούργησε ανησυχίες. Και σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στην ικανότητα των ΜΚΟ να λειτουργήσουν και να δεχτούν να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα. Μάλιστα υποβάλαμε και σχετική σύσταση. (Εντοπίζει) προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων, ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής επικοινωνίας και αυτό είναι ανησυχητικά θέματα. Συστήνουμε στην έκθεση η προστασία των δημοσιογράφων να βελτιωθεί στην Ελλάδα», σημείωσε κατά την ομιλία της η κυρία Γιούροβα.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης η Σόφι Ιν’τ Βελντ, δεν μάσησε τα λόγια της και τόνισε πως «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη» κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «αδύναμη δικαιοσύνη, κρατική αιχμαλωσία, κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, διαφθορά, πιέσεις, δημοσιογράφοι που παρενοχλούνται, ακόμη και σκοτώνονται και οργανωμένο έγκλημα που διεισδύει στην αστυνομία».

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.