Σφυρίζει κλέφτικα η Μενδώνη για νέες αποκαλύψεις σχετικά με Συλλογή Στερν: «Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα»

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνήθη τακτική της, απαξίωσε τα σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, παραστατικά, επιστολογραφία συμφωνίες αποδείξεις) που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα.

μενδωνη 0

Το μεσημέρι της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο, παρουσία δημοσιογράφων, επαναπατρισθείσα «ύποπτη» επιτύμβια στήλη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως ήταν αναμενόμενο, τέθηκε προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ερώτημα με αφορμή την πρόσφατη αποκαλυπτική έρευνα του δημοσιογράφου Νικόλα Ζηργάνου που αποδεικνύει ότι ένα ειδώλιο της συλλογής Λέοναρντ Στερν και ένα της συλλογής Σέλμπι Γουάιτ είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, εφόσον αποκτήθηκαν περνώντας από τα χέρια του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα και μετά του Ιάπωνα «αρχαιοπώλη» Νοριγιόσι Χοριούτσι.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνήθη τακτική της, απαξίωσε τα σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, παραστατικά, επιστολογραφία συμφωνίες αποδείξεις) που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα, σχολιάζοντας: «Αυτά που αναφέρει το πρόσφατο δημοσίευμα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα σε ό,τι ήδη ξέρουμε. Το υπουργείο δεν έχει απεμπολήσει κανένα δικαίωμά του. Από εκεί και πέρα η αρχή μας είναι να μην απαντούμε σε δημοσιογραφικού τύπου πληροφορίες (!), να καλούμε όποιον έχει περισσότερα στοιχεία στον εισαγγελέα, στον οποίο ούτως ή άλλως έχουν προσφύγει δύο σύλλογοι και επομένως κάθε στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο μακάρι να κατατεθεί».

«Κίβδηλες αρχαιότητες»

Πράγματι, μπροστά στην –επιλεκτική– αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα Προστασίας Περιβάλλοντος της Εισαγγελίας Αθηνών προσκομίζοντας συνεχώς νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας έχει γίνει αποδέκτης μιας αμφισβητούμενης συλλογής 161 αρχαιοτήτων, χωρίς να έχουν περάσει από κανέναν έλεγχο για το εάν αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας ή εάν είναι κίβδηλα. Μάλιστα ο καθηγητής Αρχαιολογίας Χρίστος Ντούμας σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε ότι τουλάχιστον 4-5 ειδώλια της Συλλογής Στερν, που εκτίθεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε εκτέλεση της διαβόητης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση που επικύρωσε προ τριμήνου η Βουλή, είναι «πιθανότατα κίβδηλα».

Το υπουργείο Πολιτισμού αντί να λάβει υπόψη τις έρευνες και να κινήσει όποια απαιτούμενη διαδικασία για να αποδείξει την ορθότητα ή μη των στοιχείων, συνεχίζει να μην αναλαμβάνει τις θεσμικές ευθύνες του, να απαξιώνει με όποιο τρόπο μπορεί τα αποδεικτικά στοιχεία «ιδιωτών» όπως τα αποκαλεί, και εν τέλει να νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία. Αντί απάντησης τοι υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη χρησιμοποιούν την προτροπή διά πάσαν χρήσιν όσων δεν δύνανται να απαντήσουν στις κραυγαλέες αποκαλύψεις –όπως συμβαίνει και με το σκάνδαλο των υποκλοπών– ζητώντας να προσκομιστούν τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Τα πάντα για το θεαθήναι.

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…