Σφυρίζει αδιάφορα ο Δήμος Πετρούπολης στα προβλήματα του Χειμερινού Κινηματογράφου

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος άνθισε χάρη στο μεράκι, την αγάπη και την πολλή δουλειά της κινηματογραφικής λέσχης Πετρούπολης, η σημερινή δημοτική αρχή ποιεί την νήσσαν στα προβλήματα που και η ίδια, μέσω της αδιαφορίας της, δημιούργησε.  

empty theater seats 758976

Είναι Τετάρτη απόγευμα. Στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Αθανασίου Διάκου στην Πετρούπολη έχει μαζευτεί πολύς κόσμος. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και όλοι είναι ευδιάθετοι. Άλλοι βρίσκονται μέσα στο Κινηματοθέατρο Πετρούπολης και άλλοι έξω. Περιμένουν να ξεκινήσει η προβολή μιας ακόμη αξιόλογης ταινίας στον χειμερινό κινηματογράφο. 

Το πρόγραμμα εδώ και χρόνια, διαμορφώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης. Οι ταινίες επιλέγονται με ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της, ενεργά και μη. Για το πρόγραμμα του δημοφιλούς θερινού δημοτικού κινηματογράφου της πόλης διεξάγεται πλέον κάθε χρόνο ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μια διαδικασία που αποδεικνύει το σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Μια κίνηση για περαιτέρω εκδημοκρατισμό. Αφού ολοκληρωθεί η λίστα των ταινιών η κινηματογραφική λέσχη στέλνει την πρότασή της στη ΔΗΚΕΠΕ (δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Πετρούπολης). Αφού εγκριθεί γίνεται και η τελική διαμόρφωση του προγράμματος.

Αν και σήμερα ο χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος έχει καταφέρει να λογίζεται ως δεδομένο πολιτιστικό δρώμενο για την πόλη, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Για χρόνια ο δημοτικός χειμερινός κινηματογράφος, μετά και από την καταστροφή του Πνευματικού κέντρου, παρέμενε ανενεργός. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, το 2015, επαναλειτούργησε. Και αυτό χάρη στο πείσμα και την όρεξη των μελών της κινηματογραφικής λέσχης.

Η ώρα της προβολής έφτασε. Σιγά σιγά η αίθουσα για ακόμη μια φορά γέμισε. Ο κόσμος που επέλεξε το δημοτικό κινηματογράφο της Πετρούπολης έχει έρθει ακόμη και από άλλους δήμους. Αυτό χτίστηκε σταδιακά και μεθοδικά από τη βασική ομάδα που «τρέχει» την κινηματογραφική λέσχη. Αν και όλα φαίνονται άρτια οργανωμένα η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. 

Ό,τι χτίστηκε… γκρεμίζεται;

Ασυνεννοησία, διαφορετικά πλάνα για το τί μέλλει γενέσθαι στον κινηματογράφο ακόμη και αδιαφορία συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητας την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης. Όλα αυτά εθελοντικά και με μόνο οδηγό τους την αγάπη για την έβδομη τέχνη.

Ένα απ΄τα προβλήματα, όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr το Δ.Σ της λέσχης, είναι η ημέρα προβολών. Όπως είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, η Τετάρτη ήταν η ημέρα της δωρεάν προβολής ενώ τα Σαββατοκύριακα οι προβολές ήταν επί πληρωμή. Φέτος, μετά και την αλλαγή ηγεσίας στον δήμο, το πρόγραμμα για το πώς θα μοιραστούν οι μέρες προς χρήση του Πνευματικού Κέντρου καθυστέρησε. 

Όταν εκδόθηκε, η Τετάρτη δεν παρέμεινε εξ’ ολοκλήρου ημέρα των δωρεάν προβολών. Οι προβολές μοιράζονται μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης ενώ οι επί πληρωμή τα σαββατοκύριακα δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας. 

«Η κινηματογραφική Λέσχη που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και θα έπρεπε να γιορτάζει, αντιμετωπίζει με θλίψη πολλαπλά προβλήματα.

Το τακτικό μας ραντεβού, οι Τετάρτες της έβδομης τέχνης, της συζήτησης με τους δημιουργούς των ταινιών, των αφιερωμάτων, θα διαταραχθεί αρκετές φορές, καθώς το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου αποφάσισε να παραχωρεί το κινηματοθέατρο και σε άλλες συλλογικότητες, τις οποίες φυσικά και σεβόμαστε απόλυτα, απλά νομίζουμε ότι όπως τόσα χρόνια θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση των αιτημάτων τους», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. 

Ενώ σχετικά με τις ημέρες που κοβόταν εισιτήριο τονίζουν: «Οι προβολές του Σαββατοκύριακου που έφερναν τον κινηματογράφο των μεγάλων αιθουσών στον Δήμο Πετρούπολης, όπως μας έχουν ενημερώσει από τις υπηρεσίες του Δήμου, δεν θα γίνουν».

«Δεν λείπει ο κινηματογράφος στην Πετρούπολη γιατί ήδη έχουν οι ξεκινήσει προβολές», απαντά η νέα δημοτική αρχή δια μέσω της Χρυσάνθης Παχίδου, Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το koutipandoras.gr η κα Παχίδου χαρακτήρισε μεταξύ άλλων μη επιτυχημένο αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τους αριθμούς των εισιτηρίων που κοβόντουσαν. «Ξέρετε, 20 άτομα μαζεύονται και σ’ ένα σπίτι να δουν μια ταινία. Πρέπει να απευθυνόμαστε στους πολλούς. Αυτό έχει σημασία. Δώσαμε την πρωτοβουλία στη λέσχη και έχουν προβληθεί αξιόλογες ταινίες, όμως έχουμε έναν χώρο και πολλές εκδηλώσεις. Είπαμε να αφήσουμε κάποιες ημερομηνίες για να “αναπνεύσει’ το Πνευματικό Κέντρο».

Το σχέδιο του Δήμου, σύμφωνα με την κα Αντιδήμαρχο, είναι να επενδύσει στο θέατρο. «Θέλουμε να φιλοξενούμε θεατρικές παραστάσεις στην πόλη μας. Τα σαββατοκύριακα να γίνονται παιδικές παραστάσεις. Να το δοκιμάσουμε. Μας το είχαν ζητήσει πολλοί. Κινηματογραφικές αίθουσες υπάρχουν κοντά στην Πετρούπολη. Θεατρικές όχι. Θέλουμε να πειραματιστούμε και να φέρουμε το θέατρο κοντά στον Πετρουπολιώτη».

Αν και το άνω “πείραμα” απαιτεί σημαντικά χρηματικά ποσά για να υλοποιηθεί σε σύγκριση με αυτά των προβολών του χειμερινού κινηματογράφου, όπως φαίνεται η δημοτική αρχή έχει πάρει την απόφασή της. «Υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες και πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στο πώς θα ξοδέψουμε χρήματα», δήλωσε η κα Παχίδου την ίδια στιγμή που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει ιδιαίτερα ακριβή ενέργεια να έρθουν κάποιες επιτυχημένες παραστάσεις στην πόλη. 

Παλιά μηχανή, κακός ήχος και κλειστό κυλικείο

Αν η αλλαγή των ημερών των δωρεάν προβολών για κάποιους δεν θεωρείται τόσο “μεγάλο πρόβλημα”, τα όσα αντιμετωπίζει σε τεχνικο-υλικό επίπεδο ο δημοτικός κινηματογράφος είναι βασικά. Από τη μία, η μηχανή προβολής είναι παλιά και από την άλλη ο ήχος πολύ κακός. Χρησιμοποιείται ένας συμβατικός προτζέκτορας καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να ενοικιαστεί ή να αγοραστεί μια ψηφιακή μηχανή προβολής. 

«Μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί η μηχανή προβολής, οπότε θα απολαμβάνουμε τις ταινίες με λίγο χαμηλότερη ποιότητα, καθώς ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα, όπως μας είπαν, να διαθέσει το αντίστοιχο κονδύλι», σημειώνει για το θέμα το Δ.Σ της λέσχης. Το ίδιο κακός είναι και ο ήχος.

Από την πλευρά του Δήμου Πετρούπολης, η κα Παχίδου δηλώνει: «Υπάρχουν εκκρεμότητες οφειλής από την προηγούμενη διοίκηση για τη μηχανή, τον κινηματογραφιστή και τις κινηματογραφικές ταινίες που ενοικιάζονται από την ΔΗΚΕΠΕ. Και δεν επιθυμούμε να συνεχιστεί αυτό τη νέα περίοδο. Εξάλλου οι εταιρείες δεν χορηγούν νέες ταινίες αλλά ούτε και μηχανή αν δεν αποπληρωθεί το χρέος. Αναζητούμε νέες λύσεις για να συνεχιστούν κανονικά οι επί πληρωμή κινηματογραφικές προβολές. Επιπλέον ψάχνουμε και λύσεις χώρου».

Βέβαια το κατά πόσο ένας δήμος μπορεί να χρησιμοποιεί τον πολιτισμό σαν ένα προσοδοφόρο “κουμπαρά” είναι άλλο ζήτημα. Αυτό άλλωστε έθιξε και η ίδια η Αντιδήμαρχος. «Δεν μπορείς στον πολιτισμό να έχεις τόσο την ανταποδοτικότητα που έχεις αλλού αλλά δεν μπορείς να είσαι και πάντα χρεωμένος».

«Ο δημοτικός κινηματογράφος πρέπει κυρίως να φέρνει τον κάθε δημότη κοντά στην τέχνη. Να χτίζει με αργά και σταθερά βήματα σινεφίλ κοινό. Να έρχονται σε επαφή με τους δημιουργούς», αναφέρουν στο koutipandoras.gr μέλη της κινηματογραφικής λέσχης Πετρούπολης. 

Το ίδιο τονίζει και ο γνωστός έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος. «Οι κινηματογραφικές λέσχες παίζουν έναν κορυφαίο ρόλο μέσα σ΄αυτό που λέμε κινηματογραφικό γίγνεσθαι. Έξω από τα εμπορικά κυκλώματα έχοντας ταυτόχρονα μια διάσταση εκπαιδευτική. Άρα, μαθαίνουν σινεμά στους ανθρώπους της εργασίας, τους φοιτητές και τους μαθητές. Τους συνταξιούχους. Μαθαίνουν σινεμά στις γειτονιές». 

Ακόμη ένας γνωστός και βραβευμένος έλληνας σκηνοθέτης στέκεται στο πλευρό της λέσχης. «Η κινηματογραφική λέσχη Πετρούπολης, τριάντα χρόνια από την ίδρυση της, έχει κατορθώσει να γίνει ένας πολιτιστικός θεσμός, ένα σημείο αναφοράς της κινηματογραφικής κουλτούρας της πόλης», επισημαίνει ο Αντώνης Τολάκης ενώ προσθέτει: «Η πολύπλευρη δράση της, τα κινηματογραφικά αφιερώματα, οι ανοιχτές προβολές για το κοινό, οι συζητήσεις με τους δημιουργούς, αναδεικνύουν τη βαθιά πεποίθηση ότι ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, αλλά κι ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό εργαλείο, που μας βοηθά να αντιληφθούμε συγκινησιακά  τον κόσμο μας, αλλάζοντας συχνά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για αυτόν».

Καταλήγει: «Να λοιπόν γιατί, η κινηματογραφική λέσχη Πετρούπολης πρέπει να μείνει αλώβητη από τις άστοχες κι αστόχαστες παρεμβάσεις της εκάστοτε εξουσίας. Για να μπορεί, πολύ περισσότερο από αγάπη και αφοσίωση στην κινηματογραφική τέχνη, πολύ περισσότερο από  πάθος και λατρεία για τη μεγάλη οθόνη – ή μια σινεφίλ νοσταλγική διάθεση για το καλό σινεμά –  να προτείνει έναν ειλικρινή τρόπο σκέψης, μια ηθική στάση ζωής, σχεδόν καλλιτεχνική, μακριά από κάθε σκοπιμότητα και συμφέρον».

Εκτός αυτών το κυλικείο στο κινηματοθέατρο παραμένει κλειστό καθώς σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, δεν υπάρχουν ούτε τα άτομα για να το στελεχώσουν ούτε και τα χρήματα για να αγοραστούν οι απαραίτητες προμήθειες. «Στο πλαίσιο των δυσκολιών της δημοτικής επιχείρησης είναι και το πώς θα λειτουργήσει σωστά τα κυλικεία. Ξεκινάμε με δυσκολίες από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου καθώς δεν έχουν αποπληρωθεί οι περσινές προμήθειες των κυλικείων».

Το πρόβλημα με τα γραφεία

Τέλος, αλλά πλέον ουσιώδες θέμα, η στέγαση της κινηματογραφικής λέσχης. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου πολύς κόσμος, σκηνοθέτες, παραγωγοί ταινιών, ηθοποιοί, φίλοι του σινεμά, δημότες και δημοτικοί άρχοντες παρευρέθηκαν στα εγκαίνια των γραφείων της λέσχης. Δίπλα ακριβώς απ’ το Cine Πετρούπολις, το επιτυχημένο θερινό σινεμά της πόλης. Σήμερα, δυο μήνες και κάτι από εκείνο το βράδυ, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το αν τελικώς θα παραμείνουν τα γραφεία της λέσχης εκεί. Το θέμα ταλανίζεται εξαιτίας νομικών θεμάτων και μιας διαφορετικής βούλησης απ΄τη δημοτική αρχή.

«Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός πηγαίνει βήματα πίσω, αφού αντί να βελτιώνονται οι υπηρεσίες αυτές προς τους πολίτες της Πετρούπολης υποβαθμίζονται ή μειώνονται», σημειώνει το Δ.Σ της κινηματογραφικής λέσχης.

«Όλο αυτό που γίνεται στην Πετρούπολη με τη λέσχη δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, την ασχετοσύνη των ανθρώπων που διοικούν και δεύτερον, μια μάλλον μονόπλευρη αντίληψη της τέχνης που είναι πάντα συνδεδεμένη με το κέρδος», επισημαίνει στο koutipandoras.gr ο κ. Μαζωμένος. «Όμως η τέχνη δεν έχει καμία σχέση μ΄αυτά. Είναι μια διαδικασία έκφρασης καλλιτεχνών και πολιτών. Για μένα, είναι αυτονόητη η συμπαράσταση που πρέπει να δείξουμε στη λέσχη. Ελπίζω μόνο όλο αυτό να μην είναι η αρχή για άλλες παρόμοιες καταστάσεις στη χώρα. Να μην αρχίσουν και δημιουργούνται νέα προβλήματα με πρόσχημα οικονομικά ζητήματα».

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Πετρούπολης, κ. Στέφανο Βλάχο αλλά λόγω υποχρεώσεων του τελευταίου, δεν γινόταν τη στιγμή δημοσίευσης του παρόντος ρεπορτάζ να συμπεριληφθούν δηλώσεις του. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…