Σφραγίστηκε το λούνα παρκ

Έπρεπε πρώτα να συμβεί η τραγωδία για να κινητοποιηθεί  το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ώστε να ελέγξει τις συνθήκες…

2082731

Έπρεπε πρώτα να συμβεί η τραγωδία για να κινητοποιηθεί  το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ώστε να ελέγξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε το αυτοσχέδιο λούνα παρκ στο Ελληνικό όπου την Κυριακή έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδερφή του.

Μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποίησαν το πρωί αυτοψία στο λούνα παρκ κατόπιν εντολής του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και δήλωσαν στις κάμερες: «Θα δούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος, αδειοδότησης και τυχόν παραλείψεων και πράξεων των αρμοδίων οργάνων. Εφόσον υπάρχουν ευθύνες θα αναζητηθούν. Αν υπάρχουν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων, θα το δούμε και αυτό». Πρόσθεσαν δε ότι «ο νόμος ορίζει ότι τέτοιες επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργεί μόνο κατόπιν άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας». Ο έλεγχος κράτησε μόλις λίγα λεπτά, ενώ αστυνομικοί από το Α.Τ. Ελληνικού σφράγισαν το χώρο.


Για κακούργημα οι συλληφθέντες για την τραγωδία στο Ελληνικό

Κακουργηματικού βαθμού έγιναν οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες για το δυστύχημα στο παιδικό πάρκο στο Ελληνικό, το απόγευμα της Κυριακής, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δικαστικές Αρχές μετέτρεψαν τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν χθες στους τέσσερις κατηγορουμένους από πλημμελήματα σε κακουργήματα, καθώς φαίνεται να προέκυψαν νέα στοιχεία στην υπόθεση.

Έτσι, η κατηγορία που αρχικά είχε απαγγελθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Ενόψει της εξέλιξης αυτής, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο Ιταλός ενοικιαστής των παιχνιδιών και οι δύο υπάλληλοι, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που επρόκειτο σήμερα να απολογηθούν για πλημμελήματα, ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή της υπόθεσης νέα προθεσμία, για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι ενώ στην εντατική εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 9χρονη αδελφή του. Η κατάσταση υγείας της μικρής παρουσιάζει βελτίωση, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει επαφή με το περιβάλλον.


Ανακοινώσεις του Δήμου Ελληνικού

Ο Δημος σε ανακοίνωσή του τονίζει για την παραχώρηση του χώρου:

«Η εταιρεία «HAPPY FUN ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση – εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από το Δήμο».

Επιπλέον, σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δηλώνει πως η στοχευμένη επίθεση που δέχεται ο δήμος από ορισμένα μέσα, δημοσιογράφους, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση άλλων στόχων και συμφερόντων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«1. Ως δημοτική αρχή εκφράζουμε τη λύπη μας για το τραγικό συμβάν, όχι περιφερόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά με το να είμαστε δίπλα στην οικογένεια και να συμπαραστεκόμαστε με συγκεκριμένες πράξεις στο μέτρο των δυνάμεών μας.

2. Ήδη διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός και για τις ευθύνες, όπου υπάρχουν, σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα-παρκ, την πιστοποίηση της ασφάλειας των παιχνιδιών του και τους σχετικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται.

Για το λόγο αυτό δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα δηλώσεις για απόδοση ευθυνών. Όχι γιατί κρυβόμαστε, αλλά γιατί σεβόμαστε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

3. Είναι εύλογα τα ερωτήματα που διατυπώνονται από πολίτες και μέσα ενημέρωσης για το τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η σφοδρή και στοχευμένη επίθεση που γίνεται σε βάρος μας από ορισμένα μέσα, δημοσιογράφους, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση άλλων στόχων και συμφερόντων».

Συγκλονίζει η κατάθεση του πατέρα

Συγκλονιστικά είναι τα όσα είπε στην κατάθεσή του ο πατέρας του 13χρονου που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ του Ελληνικού και της 9χρονης, η οποία νοσηλεύεται στην εντατική μετά τον σοβαρό τραυματισμό της.

Ο τραγικός πατέρας περιέγραψε στους αστυνομικούς που του πήραν κατάθεση τα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν μπροστά στα μάτια του λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής όταν μέσα σε λίγα λεπτά οι στιγμές ξεγνοιασιάς μετατράπηκαν σε μια ασύγκριτη τραγωδία.«Ένας αλλοδαπός έβαλε τα παιδιά μου στην πλαστική μπάλα. Ξαφνικά ένας δυνατός αέρας σήκωσε τη μπάλα σε ύψος 10 μέτρων, η οποία έπεσε σε απόσταση στο έδαφος σε απόσταση 10 μέτρων από την πισίνα» ξεκίνησε η κατάθεση του πατέρα.

«Αρχικά βγάλαμε την κόρη μου, η οποία δεν μου μίλησε αλλά μετά από λίγο άνοιξε τα μάτια της. Τότε την έδωσα σε έναν κύριο και η γυναίκα μου τράβηξε έξω από την μπάλα τον γιο μου (σ.σ. ο 13χρονος ήταν γιος της συζύγου του από τον πρώτο της γάμο) τον οποίο μόλις βγάλαμε έξω ένας κύριος έκανε τεχνητή αναπνοή» είπε περιγράφοντας τα συγκλονιστικά πρώτα λεπτά μετά το δυστύχημα ο τραγικός πατέρας.

«Στη συνέχεια πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μου είπαν ότι ο γιος μου έχει καταλήξει από τα τραύματά του και η κόρη μου ήταν βαριά τραυματισμένη από κάκωση στους πνεύμονες. Η σύζυγός μου είναι σε κατάσταση σοκ από τότε και οι γιατροί της έδωσαν ηρεμιστικά» συνέχισε στην κατάθεσή του.

Ευθύνες στον υπεύθυνο του λούνα παρκ επιρρίπτει ο πατέρας

Ερωτηθείς για τους ποιους θεωρεί υπεύθυνους ο πατέρας κατονόμασε τον υπεύθυνο του λούνα παρκ γιατί δεν είχε πάρει τα μέτρα ασφαλείας και η μπάλα δεν ήταν δεμένη. Σύμφωνα με τον πατέρα των δύο παιδιών, ενώ ο γιος και η κόρη του είχαν μπει στο συγκεκριμένο παιχνίδι που ήταν στην πισίνα «ξαφνικά φύσηξε δυνατός αέρας και ανασήκωσε την πλαστική μπάλα στον αέρα, περίπου σε ύψος 10 μέτρων και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος και σε απόσταση 10 μέτρων από την πισίνα».

Στις καταθέσεις τους όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρονται σε έναν «ανεμοστρόβιλο που σήκωσε την μπάλα με τα παιδιά ψηλά στον αέρα».

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση συμπεριλαμβάνεται έγγραφο εταιρείας ελέγχου πιστοποίησης των παιχνιδιών του λούνα παρκ, ο οποίος φαίνεται να διενεργήθηκε στον Ασπρόπυργο, στο οποίο τα παιχνίδια «κρίνονται κατάλληλα για λειτουργία μέχρι τον Νοέμβριο του 2013».

Φορέας πιστοποιήσεων: Δεν είχαμε εγκρίνει το παιχνίδι

Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας ο Φορέας Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων TÜV HELLAS (TÜV NORD) ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο παιχνίδι όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα δεν φέρει πιστοποίηση, όπως δεν φέρει και ολόκληρη η εγκατάσταση.

Αναφερόμενος δε σε πιστοποιητικό που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης, ο φορέας διευκρινίζει πως αυτό δεν αφορά στην εγκατάσταση του Ελληνικού: «Ο Φορέας μας είχε πιστοποιήσει τον Μάιο του 2012 ένα εντελώς διαφορετικό ψυχαγωγικό παιχνίδι, στην περιοχή του Ασπροπύργου, για το οποίο μάλιστα η πιστοποίηση δεν είναι σε ισχύ καθώς έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2013».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…