Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για την κυβερνητική διαχείριση της κακοκαιρίας

Κλειστοί δρόμοι, διακοπή ηλεκτροδότησης και ακυρώσεις εμβολιασμών στο κάδρο της κριτικής για την κυβερνητική διαχείριση της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα

vouli Medium

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση δέχεται από το πρωί της Τρίτης η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η διακοπή της ηλεκτροδότητης και της υδροδότησης σε πολλά σημεία της χώρας, οι ακυρώσεις των σημερινών εμβολιασμών και η ταλαιπωρία των πολιτών εξαιτίας των αποκλεισμένων δρόμων.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη το κατάφερε και αυτό. Άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας», υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «έκλεισαν χθες την Εθνική Οδό και έκοψαν την χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες, τα Μέσα Σταθερής τροχιάς- πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούν, η Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας».

«Αν οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνταν θα λέγαμε ότι είναι μια κυβέρνηση για γέλια. Δυστυχώς όμως είναι για κλάματα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό των δρόμων και την κανονική λειτουργία ΜΜΜ

«Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το “μένουμε σπίτι”.

Η άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού.

Αποκαλύπτει ότι όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες, μπαίνουν στη ζυγαριά του “κόστους-οφέλους”, η οποία είναι βασική πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο», δήλωσε «για τα προβλήματα από την κακοκαιρία» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού», κατέληξε στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.

Φώφη Γεννηματά: Η πολιτική προστασία θέλει προετοιμασία, σχέδιο και δουλειά

Αστοχία, έλλειψη σχεδίου κι αδυναμία να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας, καταλόγισε η Φώφη Γεννηματά στη κυβέρνηση προσθέτοντας μάλιστα πως δεν είχαν μεριμνήσει ανάλογα ούτε και για να την κλείσουν χωρίς να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε πως η κριτική του κόμματος αφορά στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, που είναι διαφορετική από τη σημερινή εικόνα. Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η πολιτική προστασία θέλει προετοιμασία, θέλει σχέδιο, θέλει δουλειά, θέλει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στη μάχη, δεν είναι μόνο η επικοινωνία». Ωστόσο, σημείωσε πως «είναι προφανές σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα να μην γίνει καμία παρανόηση σε αυτό». «Και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι προσεκτικός, η ατομική ευθύνη έχει αξία. Αλλά η ατομική ευθύνη, έρχεται μετά την ευθύνη της Πολιτείας να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και την ευθύνη των δήμων και των περιφερειών να δουλέψουν σωστά, για να λειτουργεί η πολιτική προστασία πραγματικά υπέρ του πολίτη», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ηλιόπουλος: Ο κλειστός ηλεκτρικός και οι εργαζόμενοι των delivery, δείχνουν πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κακοκαιρία

«Ο κλειστός ηλεκτρικός σήμερα, η κλειστή εθνική οδός χθες και οι εργαζόμενοι των delivery να πηγαίνουν με το μηχανάκι μέσα στα χιόνια, περιγράφουν σε μία εικόνα το πώς κατανοεί η κυβέρνηση την αντιμετώπιση αυτής της κακοκαιρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Για κάποιο λόγο στην Αθήνα φαίνεται ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που πρέπει να πάνε στις δουλειές τους, δεν υπάρχουν άνθρωποι “εξαρτημένοι από το μισθό τους” -όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «το πρωτόκολλο αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών συνθηκών για τον ΗΣΑΠ κατέρρευσε», ενώ σε σχέση με τους εργαζόμενους των delivery μίλησε για «παντελή έλλειψη μέτρων», από πλευράς της κυβέρνησης, για την υγεία και την ασφάλεια όσων εργάζονται στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Όσον αφορά την υπόθεση των καταγγελιών στον χώρο του Πολιτισμού και την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, υπογράμμισε ότι «όλοι μας χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ανθρώπους που βρίσκουν το κουράγιο να κάνουν το βήμα και να μιλήσουν». Τόνισε παράλληλα, ότι «όλοι μας έχουμε πολιτική, κοινωνική και θεσμική υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να μιλήσουν, ώστε οι υποθέσεις να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης -όπου χρειάζεται, αλλά και οι θύτες να αντιμετωπίσουν την ηθική και κοινωνική απαξίωση». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση και η κ. Μενδώνη, όμως, επέλεξαν το δρόμο της συγκάλυψης» και ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής βίας στο χώρο του θεάτρου, όπως η συγκλονιστική καταγγελία του Νίκου Σ., δεν μπορεί η κ. Μενδώνη να βγαίνει και να μιλάει αόριστα για τοξικό κλίμα και για ανώνυμες καταγγελίες». «Αυτό είναι συγκάλυψη και συνενοχή», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως η κυβέρνηση «επέλεξε να ακυρώσει τη διαδικασία διαγωνισμού που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κάλυψη της θέσης του διευθυντή του Εθνικού, για να τοποθετήσει εκεί τον άνθρωπό της». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «αντί να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να σταλούν οι καταγγελίες στη Δικαιοσύνη, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προσπάθησε να ρίξει πίσω στο σκοτάδι και στη σιωπή τις φωνές που αποφάσισαν να μιλήσουν». «Για τους λόγους αυτούς, η παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού είναι για εμάς αυτονόητη», είπε.

Σχετικά με την πανδημία, ανέφερε ότι «με τους χειρισμούς της κυβέρνησης -με βάση στοιχεία που δεν έχουν διαψευστεί- σήμερα υπάρχουν μόνο 27 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική» και πως «την ίδια στιγμή οι εισαγωγές περιστατικών Covid-19 διαρκώς αυξάνονται», ενώ «το δημόσιο σύστημα υγείας έχει γίνει πλέον μονοθεματικό». «Σε αυτές τις συνθήκες, επαναφέρουμε την πρότασή μας για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών -μία κίνηση που είναι πλέον θέμα ζωής και θανάτου», τόνισε. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος για άμεση συνταγογράφηση των τεστ και ουσιαστική ιχνηλάτηση του ιού με απομόνωση όλων των κρουσμάτων. Αναφορικά με τον εμβολιασμό δήλωσε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν εξαρχής λανθασμένος, αφού χρησιμοποίησε το εμβόλιο ως άλλοθι για να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας». Πρόσθεσε δε, ότι «έχουν προκύψει ερωτήματα -τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει- σχετικά με το πού καταλήγουν τα αδιάθετα εμβόλια, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να διατίθενται με αμφιλεγόμενο τρόπο πχ σε αστυνομικούς και όχι σε ευπαθείς ομάδες».

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την συντήρηση των εθνικών οδών

Την απορία του, πως είναι δυνατό μικροί δήμοι με λίγα μέσα να μπορούν να αντιμετωπίζουν αξιοπρεπώς τις δυσκολίες, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει με συμβάσεις και με υψηλό κόστος για τον λαό, την συντήρηση και τον εκχιονισμό της εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας, να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την διέλευση, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Το ΜέΡΑ25 «απαιτεί την ασφάλεια των πολιτών και την διασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη μετακίνησή τους από και προς τον προορισμό τους και ζητά από την κυβέρνηση της ΝΔ και των “αρίστων”, τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει τον μηχανισμό συντήρησης των οδών και πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση από όλους μας στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνει η χώρα και όχι την απαλλαγή τους από τις υποχρεώσεις που έχουν».

Συμφωνούμε, προσθέτει το ΜέΡΑ25, πως το πρωταρχικό μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η προστασία των διερχόμενων πολιτών και η ασφάλεια στις διελεύσεις. Ως προς τις ιδιωτικές εταιρείες ωστόσο, θέτει το ερώτημα:

«Τι δεν έχουν άραγε οι ιδιωτικές εταιρίες στην διάθεσή τους; Τον απαιτούμενο μηχανοκίνητο εξοπλισμό; Το απαραίτητο υπαλληλικό προσωπικό; Δεν έχουν προβεί έγκαιρα σε προμήθειες; Τι;» και υπογραμμίζει ότι:

«Η δήλωση της κυβέρνησης πως σε κάποιους σταθμούς δεν θα πληρώσουν οι διερχόμενοι τα διόδια, δεν αποτελεί λύση στην απρόσκοπτη πρόσβαση από και προς κάθε κατεύθυνση και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το κόμιστρο των διοδίων θα δοθεί στους παραχωρησιούχους από το ελληνικό Δημόσιο ως “απώλεια εσόδων των ΑΕ”, όπως διασφαλίζεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και εκμετάλλευσης των οδών!

Γνωρίζουν οι πολίτες πως εάν η κακοκαιρία συνεχιστεί οι ιδιωτικές εταιρείες συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων υποχρεούνται στην καταβολή ρήτρας (αποζημίωσης) προς το ελληνικό Δημόσιο, ενώ με την εντολή της κυβέρνησης για κλείσιμο των εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων η ΝΔ αποδεσμεύει τις εταιρείες από την καταβολή αποζημίωσης!».

Είναι προφανές για μια ακόμη φορά, καταλήγει η ανακοίνωσ稔 πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. τρέχει πίσω από τα γεγονότα και όχι μπροστά από τις καταστάσεις, δημιουργώντας πολίτες δυο ή και περισσοτέρων ταχυτήτων αναλόγως με την περιοχή που ζουν και κινούνται”.

ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των προσφύγων

«Η χιονόπτωση στην Αττική, εκτός της άθλιας κατάστασης που διαμορφώθηκε με δρόμους κλειστούς, με περιοχές χωρίς ρεύμα, νερό και συγκοινωνία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έφερε στην επιφάνεια και τα άλυτα προβλήματα που παραμένουν στα κέντρα προσφύγων» αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια «στο Σχιστό, το κέντρο στην ουσία έχει εγκαταλειφτεί χωρίς προσωπικό, γιατρούς και μετρά προστασίας από την παγωνιά. Μέχρι τις 3 μ.μ. δεν είχε φτάσει ακόμα η τροφοδοσία. Παρόμοια προβλήματα και στον Σκαραμαγκά.

Στον Ελαιώνα 430 πρόσφυγες που έμεναν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση και άλλα μέτρα προστασίας, μεταφέρονται σε κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση για εκατοντάδες πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα, όπου στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, προστέθηκαν οι συνέπειες από την κακοκαιρία, στην παλιά δομή δεν υπάρχει ρεύμα και θέρμανση στα κοντέινερ, ενώ στη “νέα” δομή οι πρόσφυγες παραμένουν σε μεγάλες σκηνές».

«Οι ευθύνες, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των αντίστοιχων δήμων είναι μεγάλες, αφού γνώριζαν για την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας. Η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αποδείχτηκε ένα μεγάλο ψέμα, φανερώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές και προσωπικό» προσθέτει η ανακοίνωση και τονίζει καταλήγοντας:

«Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των προσφύγων.

– Άμεση μεταφορά των προσφύγων που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον COVID.

– Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών.

– Άμεση εξασφάλιση της τροφοδοσίας.

– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ COVID.

– Εξασφάλιση επαρκούς υγειονομικού προσωπικού.

– Μέτρα ιδιαίτερης φροντίδας για ηλικιωμένους και παιδιά».

 

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

AP24114688766400

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

Έως και 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Χώροι «κατήχησης» της αριστεράς τα πανεπιστήμια, σύμφωνα…

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

at agion 1 1 1

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

23 ημέρες έχουν περάσει από την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Τμήμα των…

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…