Σφοδρή κριτική από Μανδραβέλη σε Μητσοτάκη: «Η ομιλία του για τις φωτιές είναι πληγή για τη Δημοκρατία»

«Ίσως δεν έχει το επιχείρημα της καμένης γης που άφησαν οι προηγούμενοι», σημειώνει για την κυβέρνηση ο δημοσιογράφος

mandravelis

Ο γνωστός αρθρογράφος της «Καθημερινής» Πάσχος Μανδραβέλης στο τελευταίο του άρθρο με τίτλο «Ακόμα μια πληγή» άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον προσωπικά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την ομιλία του στη Βουλή για τις πυρκαγιές και όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είναι βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης για τη φωτιά που ξέσπασε στον Έβρο «φωτογραφίζοντας» μάλιστα μετανάστες ως εμπρηστές κάνοντας λόγο για «διαδρομές» από τις οποίες περνούν στη χώρα μας στα σημεία που ξέσπασε η φωτιά.

Ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να βρει απαντήσεις στο γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής χρησιμοποίησε ένα αφήγημα που ενισχύει τις απόψεις και τις κινήσεις των ακροδεξιών όπως αυτή του Έβρου (στην οποία μάλιστα αθωώθηκαν και τα 13 άτομα που είχαν «συλληφθεί» από τους αυτόκλητους αστυνομικούς) και μάλιστα τους έδωσε και τη δυνατότητα να χαράξουν την υπερασπιστική τους γραμμή πάνω στα λόγια του.

«Τι κι αν οι απανθρακωμένοι μετανάστες βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά από εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά; Ποιος ξέρει; Ίσως οι «διαδρομές» είναι πολλές και σκόρπιες. Μπορεί κάποιες να περνούν από την Πάρνηθα, όπου επίσης κάηκε το πελεκούδι» αναφέρει ο Π. Μανδραβέλης ενώ αναρωτιέται αν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού προκύπτουν από κάποια στοιχεία, έστω και απόρρητα μιας και η ΕΥΠ βρίσκεται υπό την εποπτεία του.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος με τη συγκεκριμένη στάση από την πλευρά της κυβέρνησης προκύπτουν και άλλα ζητήματα καθώς όπως σημειώνει «Το κακό, εν προκειμένω, δεν είναι ότι κάνουν πάρτι οι συνήγοροι των ανθρωποφυλάκων του Έβρου, και θα ανεμίζουν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη στο δικαστήριο», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο πάτημα στους ακροδεξιούς να «κάνουν πάρτι» στον Έβρο.

«Το χείριστο όλων είναι ότι όλη αυτή η συνωμοσιολογία εξαπλώνεται χωρίς κανένα πολιτικό διάφορο για τη κυβέρνηση» καθώς τόσο η στάση των υπουργών όσο και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν περνάει από κάποια κριτική ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ρατσιστικό μίσος.

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή αφήνει μία ακόμη πληγή στη Δημοκρατία και στο κράτος δικαίου» σημειώνει στο τέλος ο δημοσιογράφος θεωρώντας ακατανόητη και αδικαιολόγητη τη στάση της κυβέρνησης καθώς όπως αναφέρει «Ίσως δεν έχει το επιχείρημα της καμένης γης που άφησαν οι προηγούμενοι».

Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο:

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι κλίμα οδύνης και οργής θα επικρατούσε στη χώρα εάν οι 26 απανθρακωμένοι του Έβρου ήταν Έλληνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βρισκόταν υπουργός να δηλώσει πως «η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους που έχει η ορειβασία σε παρθένα δάση». Και αν το έλεγε δεν θα έμενε ούτε μία ημέρα στη θέση του. Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και στην Ελλάδα όλες οι ζωές δεν μετράνε το ίδιο.

Χειρότερα, όμως, είναι όσα άφησε να εννοηθούν ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για τις φωτιές στον Έβρο. «Είναι βέβαιο», είπε, «ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας» (31.8.2023). Τι κι αν οι απανθρακωμένοι μετανάστες βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά από εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά; Ποιος ξέρει; Ίσως οι «διαδρομές» είναι πολλές και σκόρπιες. Μπορεί κάποιες να περνούν από την Πάρνηθα, όπου επίσης κάηκε το πελεκούδι.

Βεβαίως, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και έχει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΥΠ. Ίσως ξέρει πράγματα απόρρητα, που δεν μπορεί να τα μάθει ούτε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (να σου πετύχει!) της Βουλής. Ρωτήθηκε από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων εάν υπάρχουν στοιχεία για όσα άφησε να εννοηθούν, αλλά δεν απάντησε. Ούτε αν υπάρχουν ούτε αν είναι και αυτά απόρρητα.

Χειρότερο είναι ότι, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, όλο το κακό συναπάντημα στα δεξιά της Ν.Δ. χρησιμοποιούσε δηλώσεις υπουργών για να χύσει το ρατσιστικό του δηλητήριο.

Το θέμα, όμως, είναι άλλο. Μπορεί ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός να αφήνει τέτοιου τύπου υπονοούμενα, όταν λίγες ημέρες πριν είδαμε όλοι τα θλιβερά βίντεο με τους κυνηγούς κεφαλών στον Εβρο να επιδεικνύουν τα έγκλειστα σε τρέιλερ «κομμάτια» τους; Είναι ένα πράγμα να έχει συγκεκριμένα στοιχεία, που έπρεπε να στείλει στη Δικαιοσύνη και μετά θα κάνει θέμα στη Βουλή –αυτό απαιτεί η δημοκρατική τάξη–, και είναι άλλο να κοινοποιεί μοτίβα, που μπορεί να έχουν ή μπορεί να μην έχουν σχέση με τις πυρκαγιές. Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος βλέπει ότι οι φωτιές ανάβουν σε διαδρομές των ανεμογεννητριών. Ορθώς ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε «σαχλαμάρες».

Το κακό, εν προκειμένω, δεν είναι ότι κάνουν πάρτι οι συνήγοροι των ανθρωποφυλάκων του Έβρου, και θα ανεμίζουν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη στο δικαστήριο· «δεν φταίμε εμείς, κ. πρόεδρε. Ο πρωθυπουργός της χώρας τα λέει…». Χειρότερο είναι ότι, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, όλο το κακό συναπάντημα στα δεξιά της Ν.Δ. χρησιμοποιούσε δηλώσεις υπουργών για να χύσει το ρατσιστικό του δηλητήριο.

Το χείριστο όλων είναι ότι όλη αυτή η συνωμοσιολογία εξαπλώνεται χωρίς κανένα πολιτικό διάφορο για τη κυβέρνηση. Ο προβληματισμός/δυσαρέσκεια/θυμός (διαλέγετε και παίρνετε) των πολιτών για τις πυρκαγιές δεν έχει να κάνει με την έναρξη, αλλά με τη συνέχειά τους. Δεν ψέγουν την κυβέρνηση επειδή άναψαν πολλές φωτιές –έτσι κι αλλιώς δεν ήταν περισσότερες από άλλες χρονιές–, αλλά για την έκταση που πήραν. Δεν ρωτούν ποιοι έβαλαν τις πυρκαγιές (γηγενείς, μετανάστες, Αρειανοί, Κλίνγκον), αλλά γιατί δεν σβήνουν. Επομένως, η διολίσθηση της κυβέρνησης σε μια ακροδεξιάς υφής συνωμοσιολογία είναι χειρότερη από έγκλημα. Είναι λάθος, από αυτά που δεν μας είχε συνηθίσει.

Σημειώναμε την περασμένη Κυριακή ότι η κυβέρνηση τα έχει χαμένα, με αποτέλεσμα να προσφεύγει σε παιδιάστικες και εκτός θέματος δικαιολογίες. Μπορεί αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει αντίπαλο. Ίσως επειδή δεν έχει το επιχείρημα της «καμένης γης που άφησαν οι προηγούμενοι». Ανθρώπινο, αλλά ουδόλως δικαιολογημένο. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή αφήνει μία ακόμη πληγή στη Δημοκρατία και στο κράτος δικαίου· ίσως την τρίτη χειρότερη της Μεταπολίτευσης, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και τις υποκλοπές του 2022.

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…