Σφοδρή αντιπαράθεση Ανδρουλάκη με Ισπανό ευρωβουλευτή στην επιτροπή PEGA – Τι ειπώθηκε

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει αυτή την ώρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει σημαντικότατο ζήτημα, παρά την υποβάθμισή του από την ελληνική κυβέρνηση - Τι έχει ειπωθεί κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

androulakis

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο τοποθετείται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο συζήτησης με ευρωβουλευτές που έχουν παρακολουθηθεί ή στοχοποιηθεί με κατασκοπευτικό λογισμικό – Τι έχει ειπωθεί κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Η συνεδρίαση της PEGA διεξάγεται από τις 10:00 έως τις 13:00 ώρα Ελλάδας και σε αυτή εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη «το παρόν» δίνουν και τρεις ακόμα ευρωβουλευτές που στοχοποιήθηκαν οι ίδιοι με κατασκοπευτικό λογισμικό. Πρόκειται για τους Diana Riba i Giner, Jordi Solé και Antoni Comín.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει επίσης ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, Carles Puigdemont, ως θύμα έμμεσης παρακολούθησης μέσω προσώπων του στενού του κύκλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει σημαντικότατο ζήτημα, παρά την υποβάθμισή του από την ελληνική κυβέρνηση.

Η δημοσιογράφος Μαρίας Ψαρά, προχώρησε σε ενδιαφέρουσες αναρτήσεις στο twitter σχολιάζοντας την αντιπαράθεση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Ισπανό ευρωβουλευτή Juan Ignacio Zoido:

«Επίθεση @androulakisnick στον @zoidoJI που τον κατηγόρησε ότι διαβάλλει διεθνώς την ελληνική Δημοκρατία. “Αυτά τα επιχειρήματα χρησιμοποιούν καθεστώτα της Λ. Αμερικής”, του είπε. “Αγαπώ περισσότερο την Ελλάδα από ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ @EP_PegaInquiry #Greece»

«Σας ζητώ όσους προστάτευσε η ΝΔ για να μείνουμε στο σκοτάδι, όταν έρθετε στην Αθήνα να τους δείτε και να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA.

Επιπλέον, η Μαρία Ψαρά παρέθεσε τα σχόλια κατά την παρέμβαση στην ακρόαση της ευρωβουλευτή Εύης Καϊλή, η οποία φέρεται να πρότεινε «να επεκταθεί η υπηρεσία ελέγχου των κινητών και για δημοσιογράφους, ξεκινώντας από την Ελλάδα».

Ανδρουλάκης: Οι 3 «διαβολικές συμπτώσεις που προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφύγει»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αρχική του τοποθέτηση περιέγραψε πώς εντοπίστηκε στο δικό του κινητό το Predator και έκανε λόγο για «διαβολικές συμπτώσεις που προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφύγει».

Ειδικότερα, ως πρώτη ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε την ΕΥΠ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πρωθυπουργικό του γραφείο».

Δεύτερον, «η απόπειρα με το Predator με την παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας σε εμένα είναι ακριβώς το ίδιο διάστημα, η διαφορά είναι ελάχιστες ημέρες. Μιλάμε για δύο γεγονότα που συγχρονίζονται παρότι η κυβέρνηση λέει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator. Δεν κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται για να μάθουμε επιτέλους ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα. Διότι δεν είμαι ο μόνος, πριν λίγες εβδομάδες στην Pega ήρθαν και δημοσιογράφοι. Ένας από αυτούς, είχε χακαριστεί το κινητό του από το Predator».

Και τρίτον, όπως είπε «ο χρόνος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ είναι ακριβώς όλη η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας. Εκλέχθηκα πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου του 2021. Ουσιαστικά η παρακολούθησή μου και η απόπειρα παγίδευσης είναι κατά την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησα για να εκλεγώ πρόεδρος».

«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ποιοι είναι οι λόγοι παρακολούθησης. Για μένα είναι προφανές ότι είναι πολιτικοί. Δεν μπορεί να είμαι 8 χρόνια βουλευτής, ποτέ να μην μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Για μένα, είναι ξεκάθαρα πολιτικοί οι λόγοι», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «δε γνωρίζει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα, επανέλαβε πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα όπως και «γιατί με παρακολουθούσαν».

Αναρωτήθηκε «ποιοι εθνικοί λόγοι βρίσκονται πίσω απο έναν δημοσιογράφο κι έναν πολιτικό».

«Ο μόνος πολιτικός που πήγε στην Εξεταστική της Βουλής ήμουν εγώ, ούτε ο Δημητριάδης, ούτε κανένας υπουργός, τους προστάτευσε η ΝΔ. Από έσας ζητάω όσους προστάτευσε η ΝΔ, όταν θα έρθετε στην Αθήνα, να τους δείτε».

Στην ερώτηση για την ενημέρωσή του απάντησε: «Να πάω να ενημερωθώ ανεπίσημα; Ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ είναι ότι είναι «καινοτομία» γιατί προφανώς είναι παράνομο να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ».

Επιπλέον, κατά την κατάθεσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Sunday Times είπε οτι δεν ξέρει τι έχει συμβεί αλλα αυτοί που ήθελαν κάτι το πέτυχαν, να διαρρήξουν τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Τελικά, ήταν πολιτικός ο λόγος;»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, τόνισε μεταξύ άλλων, «Πώς λέει ο πρωθυπουργός ότι είναι λάθος αν δεν ξέρει τον λόγο παρακολούθησης και απολύει τον στενό του συνεργάτη και τον διοικητή της ΕΥΠ;»

«Θέλω δικαιοσύνη και διαφάνεια» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι στην Εξεταστική «δεν υπήρχε διάθεση να μάθουμε περισσότερα πράγματα».

«Ο φάκελος γιατί καταστράφηκε;» αναρωτήθηκε. «Για να πάρει παράταση μια παρακολούθηση πρέπει να υπάρχει λόγος. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να πει ‘βρήκαμε αυτό’ και γι αυτό δόθηκε η παράταση. Τώρα χωρίς αρχείο, κρύβονται».

«Στην Ελλάδα υπήρξε ένα πρωτοφανές γεγονός και γίνεται προσπάθεια συμψηφισμού με άλλες κυβερνήσεις. Εμείς δεν θέλουμε να καλύψουμε κανέναν. Ελάτε στη θέση μου, να ξανακάνω μια προσπάθεια να ηγηθώ της παράταξής μας και να μαθαίνω ότι την πιο κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση με παρακολουθεί” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: “Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, αυτοί που είναι υπεύθυνοι, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Κλείνοντας είπε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα φωτεινότερο μέλλον, όχι σκοτεινό, ενός Μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί, θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια, θα χρησιμοποιούν αυτές τις σκοτεινές πρακτικές».

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…