Σφοδρή αντίδραση του Λευκού Οίκου για τις δηλώσεις Τραμπ: Δεν κάνει για πρόεδρος

Την αντίδραση του Λευκού Οίκου προκάλεσε η πρόταση του ιδιόρρυθμου Ντόναλντ Τράμπ που πρότεινε να απαγορευτεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ.

tramp 1

Την αντίδραση του Λευκού Οίκου προκάλεσε η πρόταση του ιδιόρρυθμου Ντόναλντ Τράμπ που πρότεινε να απαγορευτεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ.

Στην οξύτατη αντίδραση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι θέσεις σαν και αυτή τον καθιστούν ακατάλληλο για πρόεδρο. Επιπλέον, κάλεσε τους ρεπουμπλικάνους να τον απορρίψουν από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο.

«Αυτό που είπε ο Ντόναλντ Τραμπ τον απέκλεισε από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό είναι ηθικά ανάρμοστο και θα έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια» πρόσθεσε.

«Το πραγματικό ερώτημα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει να συμπαρασυρθεί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ» επισήμανε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Οι υπόλοιποι διεκδικητές του χρίσματος στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων «έχουν την τόλμη να τον καταδικάσουν;» διερωτήθηκε. «Μιλάμε για τις θεμελιώδεις αξίες αυτής της χώρας» τόνισε ο Έρνεστ και καταδίκασε με σθένος τον «κυνισμό» του μεγιστάνα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών.

Αντιδράσει όμως προκλήθηκαν και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.
Πολιτικοί από τον Μάρκο Ρούμπιο έως τον Κρις Κρίστι αλλά και τον Τζεμπ Μπους αντέδρασαν σφόδρα και ο τελευταίος επισήμανε ότι οι δηλώσεις Τραμπ δείχνουν «ανισορροπία».

Η Χίλαρι Κλίντον έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Ντόναλντ Τραμπ, δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Αυτό αποδυναμώνει την ασφάλειά μας».

Ο Νίχαντ Αουάντ, διευθυντής της Επιτροπής Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) επισήμανε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει περισσότερο σε έναν ηγέτη ενός όχλου έτοιμου να λιντσάρει κάποιον παρά ενός ηγέτη μιας μεγάλης χώρας όπως η δική μας.

Αντιδράσεις όμως και εκτός ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Νταρ αλ Ίφτα, το ανώτατο θρησκευτικό ίδρυμα της Αιγύπτου, πρόκειται για «εξτρεμιστικά και ρατσιστικά σχόλια» και μια «θεώρηση που είναι εχθρική προς το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους» η οποία «θα πυροδοτήσει εντάσεις στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «διαφωνεί απόλυτα» με τις προτάσεις Τραμπ, τις οποίες αποκάλεσε «πολύ απλά κακόβουλες, άχρηστες, με στόχο στο να σπείρουν την αταξία» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε την «ανησυχία της από τη ρητορική που χρησιμοποιείται» και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλία Μανουέλ Βαλς εκτίμησε ότι οι προτάσεις Τραμπ «συντηρούν το μίσος και τη σύνδεση» μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Μοναδικός μας εχθρός είναι το εξτρεμιστικό Ισλάμ» τόνισε.