Σφοδρή αντιπαράθεση Σπίρτζη – Χατζηδάκη στη Βουλή

Σε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, εξελίχθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αιχμή διάταξη, η οποία- όπως κατηγόρησε ο κ. Χατζηδάκης την κυβέρνηση- καθιστά τη χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

57ea50881dc524d7528b4620

Στον αντίποδα, ο αρμόδιος υπουργός το αρνήθηκε και καταλόγισε στον πρώην ομόλογό του «ελλιπή ενημέρωση», παρά «τις διαχρονικές σχέσεις του με τον μηχανισμό των Βρυξελλών».

Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι- σύμφωνα με ρύθμιση του νομοσχεδίου- η επιλογή των διοικητών και των υποδιοικητών της ΥΠΑ θα γίνεται από μία Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν δύο-τρεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Πτήσεων και διερωτήθηκε σε ποια άλλη χώρα για την επιλογή του διοικητή της ΥΠΑ δεν αποφασίζει ο υπουργός, η κυβέρνηση ή η Βουλή, αλλά μία ευρωπαϊκή Αρχή.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σπίρτζη, τον ρώτησε: «Αυτό, αν ήσασταν στην αντιπολίτευση, δεν θα το λέγατε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας; Δικαιούμαι εγώ να ρωτήσω, μετά από αυτό, αν είστε ή δεν είστε κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης;». Ο κ. Χατζηδάκης, ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη, σε άλλη περίπτωση κατέστησε «συνυπεύθυνους, με τον κ. Σπίρτζη, τους βουλευτές που θα την ψηφίσουν».

Για «ανακρίβειες» κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη, από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης, αντιγυρίζοντας πως ο ίδιος είναι «περιορισμένης ενημέρωσης και πληροφόρησης» παρότι «είναι διαχρονικά γνωστές οι σχέσεις του με τον υπηρεσιακό μηχανισμό των Βρυξελλών».

«Διαβάστε τα κείμενα» τον παρέπεμψε, σημειώνοντας πως αυτό που ανέγνωσε ήταν η πρόταση των θεσμών, η οποία «δεν πέρασε» στη διαπραγμάτευση. «Κάποιοι ζητούσαν η επιλογή των διοικητών να γίνεται από ένα πενταμελές συμβούλιο. Σε αυτό, οι τρεις θα ήταν από υπηρεσίες άλλων κρατών, που δεν έχουν, καν, να κάνουν με τα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτό που τελικά αποφασίστηκε είναι να γίνεται προκήρυξη, μετά από την οποία συγκροτείται Επιτροπή, με τρία μέλη που θα ορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και δύο από την EΑSA κι εφόσον σε αυτό συμφωνεί ο υπουργός. Η εισήγηση του υπουργού θα περνάει εν συνεχεία από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής», είπε ο κ. Σπίρτζης. Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκο, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε πως ο διοικητής της ΥΠΑ «προφανώς» θα είναι Έλληνας. «Και προφανώς το πάνω χέρι το έχει η εθνική κυβέρνηση και προφανώς είμαστε περήφανοι για την διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Μαρουσάκης καιρός

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Ο καιρός θα αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 24ωρα - Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Air New Zealand Airplane Aeroplane Boeing 737 93499

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Σοκάρουν οι καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…