Σφοδρά πυρά Τσίπρα κατά ΔΝΤ: "Μην κατηγορείτε εμάς. Υπήρξαν άλλοι που έφταιγαν για τις καθυστερήσεις" (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ να κατέδειξαν το θετικό κλίμα εν όψει της κρίσιμης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έλληνας πρωθυπουργός λησμονεί τα λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι προβλέψεις του οποίου υπήρξαν διαχρονικά λανθασμένες.

59e8d42f1dc524f6508b4827

Παρά λοιπόν τις ξεκάθαρες κουβέντες ως προς την τρίτη αξιολόγηση και τη συμφωνία Αθήνας – ΔΝΤ για γρήγορη ολοκλήρωσή της χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις και πρόσθετα μέτρα, ο πρωθυπουργός υπήρξε καυστικός απέναντι στο Ταμείο. Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που εξαπέλυσε στο ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε σχετικά το βράδυ της Τετάρτης μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ταμείο και σημερινή ευνοϊκή συγκυρία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε με πως δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις, δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι «όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι κατά το παρελθόν διέπραξαν λάθη». «Μην κατηγορείτε εμάς. Υπήρξαν άλλοι που έφταιγαν για τις καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει από το 2013. Τώρα είμαστε στο 2017, οπότε αρκετά. Έχουμε φτάσει στη στιγμή όπου όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού», υπογράμμισε εμφατικά ο έλληνας πρωθυπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Από το επίκεντρο της κριτικής του πρωθυπουργού δεν διέφυγε ούτε η δήθεν ευρωπαϊκή προσήλωση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και της άκρας δεξιάς. Ο πρωθυπουργός τόνισε άλλωστε πως είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που με τις επιλογές τους υπέρ της λιτότητας και της τιμωρητικής διάθεσης απειλούν την ίδια την συνοχή και την υπόσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Τα τελευταία αποτελέσματα στις εκλογές, κυρίως στη Γαλλία, καταδεικνύουν φυσικά ότι έχουμε υπερκεράσει τη μεγάλη απειλή. Πλην όμως, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ. Και νομίζω ότι μία εν δυνάμει συνεργασία μεταξύ της άκρας δεξιάς και των λαϊκιστικών κινημάτων είναι μία μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «είναι απαραίτητο ακόμη και για την αποκαλούμενη Κεντροαριστερά, αλλά και την Κεντροδεξιά, να πάρουν γενναίες αποφάσεις». «Είναι αλήθεια», είπε «ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις απόψεις μας και φυσικά μιλάω για την Αριστερά και τη Δεξιά. Αλλά τη ίδια στιγμή είναι προφανές ότι μπορούμε να βρούμε τη συναίνεση ούτως ώστε να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι μαζί, και τους κανόνες φυσικά, όχι μόνο το πλαίσιο, τους κανόνες για το πώς θα λειτουργεί η Ευρώπη». «Η άκρα Δεξιά θέλει να διαλύσει αυτό το πλαίσιο και να αλλάξει τους κανόνες. Γι’ αυτό κι εγώ πιστεύω ότι, φυσικά, αποτελεί μία δαμόκλειο σπάθη, αποτελεί μία απειλή, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να πάρουμε ζωτικής σημασίας αποφάσεις ούτως ώστε να υπερκεράσουμε τον κίνδυνο του διχασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε.


Κως: Γερμανός έμεινε δυο μήνες στη φυλακή λόγω συνωνυμίας – Πώς έγινε το απίστευτο «μπέρδεμα»

Γερμανός

Κως: Γερμανός έμεινε δυο μήνες στη φυλακή λόγω συνωνυμίας – Πώς έγινε το απίστευτο «μπέρδεμα»

Μια απίστευτη ιστορία μας έρχεται από την Κω, όπου ένας Γερμανός έμεινε φυλακή για δυο…

17 Κλωστές: Αποθέωση στο Twitter για Βλάχο και Τσαφούλια με την ολοκλήρωση της συγκλονιστικής σειράς

klostes

17 Κλωστές: Αποθέωση στο Twitter για Βλάχο και Τσαφούλια με την ολοκλήρωση της συγκλονιστικής σειράς

«Πάνω στις Καλοκαιρινές, τη Μέγα Πολιτεία, ο Λαγωνάρης έκανε μέγα ματοχυσία… Πάνω στις Καλοκαιρινές, αγνάντια…