Newsroom

Newsroom

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Κίεβο – Αποκλεισμένη η Μαριούπολη

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις, καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια, έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

1000 24 1

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.  

Σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, βάλλουν με πυρά πυροβολικού, καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

 

 

 

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Μια εικόνα των ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Ινστιτούτο για Μελέτη του Πολέμου

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις που προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο ανέστειλαν την κίνησή τους χθες Παρασκευή, με στόχο τον ανεφοδιασμό και τον επανεξοπλισμό τους, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, «δεξαμενής σκέψης» με έδρα τις ΗΠΑ.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι αυτό γίνεται λόγων των «αποτυχημένων επιθέσεων» στην πόλη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται επίσης να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο γύρω από το Χάρκοβο», ανέφερε το think tank. «Οι ρωσικές προελεύσεις από την Κριμαία προς το Μικολάιβ και τη Ζαπορίζια και στα ανατολικά γύρω από το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ δεν σημείωσαν καμία πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες».

polemos 0

 

 

Έκκληση Ζελένσκι στις ρωσίδες μητέρες

Ο Ζελένσκι, οι εκκλήσεις του οποίου για στρατιωτική υποστήριξη δεν εισακούσθηκαν, ζήτησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από τις μητέρες των ρώσων στρατιωτών να κρατήσουν τους γιούς τους.

«Θέλω να το πω ακόμη μία φορά στις ρωσίδες μητέρες. Ιδιαίτερα στις μητέρες των στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο σε μια ξένη χώρα», δήλωσε σε ένα νέο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram. «Ελέγξτε πού βρίσκεται ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιός σας θα μπορούσε να σταλεί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως» για να εμποδίσετε να σκοτωθεί ή να συλληφθεί, είπε.

«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», ανέφερε  ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Κίεβο, «σύμβολο της αντίστασης»

Εκτός από τη Μαριούπολη, οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πόλεις Κρίβι Ριγκ, Κρεμεντσούκ, Νικόπολ και Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όμως κύριος στόχος τους παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.

«Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ’ ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.

 

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…