ΔΔ

Δάφνη Δημητρίου

Σφάζονται οι υπουργοί του «αυτοκράτορα» Μητσοτάκη

Προσωπικές στρατηγικές, διαγκωνισμοί υπουργών και δηλητηριώδη σχόλια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

EK Kyvernisi

Από τον «δανεισμό» των γλυπτών και το προβληματικό 112 μέχρι τα μαχαιρώματα στην υγεία και τους εκλεκτούς για το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμφύλιος στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Προσωπικές στρατηγικές, διαγκωνισμοί υπουργών και δηλητηριώδη σχόλια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πρώτες εχθροπραξίες μεταξύ κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης της Δεξιάς είναι γεγονός.

Ας σταθούμε σε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα όπως προκύπτουν μέσα από το ρεπορτάζ: 

01 Ξεκινάμε με το κατόρθωμα της Λίνας Μενδώνη σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Μετά το φιάσκο με τον «δανεισμό» και τις αμφίσημες δηλώσεις της αναγκάστηκε να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου –μαζί με την «εκπρόσωπο του τάφου της Αμφίπολης» και σύμβουλό της Αννα Παναγιωταρέα– για να πει ότι θα «ετοιμάσουν» την πρόταση για τα γλυπτά. Προσέξτε, «θα ετοιμάσουν», όχι ότι είχαν κάποιο σχέδιο οι «άριστοι» του Μητσοτάκη. Ωστόσο, για να μην αδικούμε εντελώς την υπουργό Πολιτισμού πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα ξεκίνησαν από τη μνημειώδη γκάφα του πρωθυπουργού όταν είπε ότι θα ζητήσει από τη Βρετανία να μας δανείσουν(!) τα γλυπτά του Παρθενώνα για την εθνικολαϊκή φιέστα που σχεδιάζει να κάνει το 2021 η κυβέρνησή του. Απλώς η Μενδώνη με αυτό τον… δάσκαλο κάθεται, τέτοια γράμματα μαθαίνει. 

02 Στο στόχαστρο πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων έχει μπει ο εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο mister 112 δέχεται πυρά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αφενός για το περίφημο σύστημα (112) το οποίο υποτίθεται είναι σε πλήρη λειτουργία, αφετέρου για τη σπουδή του (sic) να πιέζει τους άλλους υπουργούς για να τρέξει το περιβόητο σχέδιό του για την «ψηφιακή μεταρρύθμιση». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά κορυφαίος υπουργός έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Κυρ. Πιερρακάκη. Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος την Πέμπτη που μας πέρασε, ευρισκόμενος στην περιοχή της Νέας Μάκρης όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το 112 που δεν λειτούργησε για μια ακόμη φορά, απάντησε κοφτά και σχεδόν οργισμένα: «Να ρωτήσετε τον αρμόδιο υπουργό». Τόσο καλά, τόσο συντονισμένοι και τόσο αδερφωμένοι είναι οι «άριστοι» υπουργοί του Κυρ. Μητσοτάκη. Και ακόμη είμαστε στην αρχή…

03 Τα μαχαιρώματα στο υπουργείο Υγείας καλά κρατούν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι καβγάδες μεταξύ Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη είναι σχεδόν καθημερινοί. Ο τελευταίος καβγάς που ξέσπασε στην Αριστοτέλους αφορούσε την αρμοδιότητα της πολιτικής του φαρμάκου. Ο υπουργός Β. Κικίλιας αποφάσισε μια ωραία πρωία να πάρει από τον υφυπουργό του αυτό τον κρίσιμο και ευαίσθητο –από όλες τις απόψεις– τομέα. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Κοντοζαμάνη, ο οποίος φρόντισε να μεταφέρει τη δυσφορία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αποτέλεσμα ήταν να του χρυσώσουν το χάπι δίνοντάς του τον έλεγχο των νοσοκομείων αλλά κι εκεί βρήκε μπροστά του τον Κικίλια, ο οποίος αμέσως άρχισε τους ελέγχους και τις παρεμβάσεις. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στα ενδότερα του υπουργείου Υγείας «στοιχηματίζουν» ότι αν δεν υπάρξει εκεχειρία, σύντομα θα επέλθει το τέλος στη σχέση των δύο κυβερνητικών στελεχών και κάποιος θα βρεθεί εκτός υπουργικού. «Μπορεί και οι δύο» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

04 Τέλος, μεγάλο χάσμα φαίνεται ότι υπάρχει στις σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει τρία επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) και σε κανένα δεν είχε μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών. Αντιθέτως, τον συνόδευε η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ενώ για παράδειγμα στο μονοήμερο ταξιδάκι που έκανε στην Ολλανδία, μεταξύ άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, πήρε μαζί του τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη (κι άλλος τίτλος για τον ανιψιό του Μητσοτάκη). Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέλοντας προφανώς να δείξει τη δυσφορία του για τη μεταχείριση που του επιφυλάσσει ο… «εγώ είμαι το κράτος», έκανε το εξής: προ ημερών του εστάλη από το Μαξίμου (βλ. γραμματεία της κυβέρνησης) ένας φάκελος με τρία ονόματα υποψηφίων για το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης. Η «εντολή» από την Ηρώδου Αττικού ήταν να επιλέξει έναν εκ των τριών υποψηφίων για να τον στείλουν στη συνέχεια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Δένδιας απέρριψε και τα τρία ονόματα! Μόλις το έμαθαν στο Μαξίμου δεν χάρηκαν ιδιαίτερα και όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι –με ειρωνικό τρόπο– «μάλλον δεν κατάλαβε ο Δένδιας. Θα την ξαναδεί τη λίστα και στο τέλος θα επιλέξει κάποιον…», υπονοώντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή από τη στιγμή που είναι εντολή του Μαξίμου. Για να δούμε τελικά τι θα κάνει ο ΥΠΕΞ… Θα υπογράψει το χαρτί που του στείλανε, χωρίς να τον ρωτήσουν, ή θα επιμείνει στην αρχική του άρνηση;

Συμπερασματικά, δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ η κυβέρνηση ΑΕ που δημιούργησε ο Μητσοτάκης αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές. Με δεδομένο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά τους αντιλαμβάνεται κανείς τι ομηρικοί καβγάδες έχουν να γίνουν. Επίσης, τα καλόπαιδα του Μαξίμου αναμένεται να περάσουν δύσκολες έως κολασμένες στιγμές από πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που τους περιμένουν στη γωνία… Μαξίμου και μεγάρου Σταθάτου, διότι δεν ανέχονται, όπως λένε, να τους κουνούν το δάχτυλο οι άκαπνοι, οι ανιψιοί και οι σώγαμπροι της κυβέρνησης Φρανκενστάιν που έφτιαξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Πηγή: Documento #147, 8.09.2019 / documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…