Σφάλμα ή εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης από τον Χάρη Καστανίδη;

Σε σφάλμα που αν μη τι άλλο δεν δικαιολογείται από την κατάρτισή του στα νομικά υπέπεσε το πρωί της Τρίτης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις offshore εταιρίες των πολιτικών προσώπων (άρθρο που τελικά αποσύρθηκε) ο πρώην υπουργός δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η ρύθμιση που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε offshore, δεδομένου ότι ισχύει για τουλάχιστον μία ημέρα, θα εξάλειφε το αξιόποινο οποιασδήποτε πράξης τους.

Ο ισχυρισμός Καστανίδη ωστόσο είναι αναληθής. Πράγματι κάποιος ο οποίος διώκεται για οποιοδήποτε αδίκημα δικάζεται με βάση τον ευνοϊκότερο νόμο. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η δίωξη του προϋπάρχει του νόμου και δεν είναι μεταγενέστερη. Αν εν ολίγοις κάποιο πολιτικό πρόσωπο διωκόταν σήμερα για αδίκημα σχετιζόμενο με offshore εταιρία στην οποία συμμετέχει τότε πράγματι το αξιόποινο της πράξης του θα εξαλειφόταν με βάση τον νόμο της μιας ημέρας.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, πράγμα που προφανώς γνωρίζει ο Χάρης Καστανίδης. Αντιθέτως αν ασκηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον δίωξη σε πολιτικό για τέτοιο αδίκημα, τότε θα δικαστεί με βάση τον νέο νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή ή ενδεχομένως με βάση κάποιον μεταγενέστερο. Σίγουρα πάντως δεν θα δικαστεί μ’ έναν νόμο ο οποίος δεν θα ισχύει κατά τη στιγμή της δίωξής του.

Αυτό που περιγράφει πάντως ο Χάρης Καστανίδης, έχει συμβεί στο παρελθόν (συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2014), όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αμνήστευσε καταχραστές του Δημοσίου. Ο Αθανασίου είχε αντικαταστήσει τότε άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, η ΔΕΗ, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλοι οργανισμοί, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τιμωρούνται όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους διαπράττουν απιστία, υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία.

Η αλλαγή αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο τότε υπουργός να την πάρει πίσω. Ο νόμος όμως ήταν ενεργός για ένα διάστημα λίγων ημερών. Στην περίπτωση εκείνη, σε αντίθεση με τη σημερινή, από τον προσωρινό νόμο Αθανασίου ευνοήθηκαν όσοι είχαν καταδικαστεί ή διώκονταν την εποχή εκείνη για σοβαρά αδικήματα πολλές φορές ακόμη και με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή όμως, αν κάποιος διωχθεί σήμερα για τέτοιας φύσης αδίκημα, δεν θα δικαστεί με βάση τον νόμο των λίγων ημερών, αλλά με βάση αυτόν που ισχύει σήμερα. 

Ομαδικός ξυλοδαρμός 26χρονου στην ΑΣΟΕΕ – «Με χτύπησαν επειδή είχα ελληνική σημαία και εικόνα της Παναγίας»

Ομαδικός ξυλοδαρμός 26χρονου στην ΑΣΟΕΕ – «Με χτύπησαν επειδή είχα ελληνική σημαία και εικόνα της Παναγίας»

Το θύμα δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι ενώ του έσπασαν και το ρολόι.