Σφάλμα ή εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης από τον Χάρη Καστανίδη;

Σε σφάλμα που αν μη τι άλλο δεν δικαιολογείται από την κατάρτισή του στα νομικά υπέπεσε το πρωί της Τρίτης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

574db3841dc52448238b4874

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις offshore εταιρίες των πολιτικών προσώπων (άρθρο που τελικά αποσύρθηκε) ο πρώην υπουργός δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η ρύθμιση που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε offshore, δεδομένου ότι ισχύει για τουλάχιστον μία ημέρα, θα εξάλειφε το αξιόποινο οποιασδήποτε πράξης τους.

Ο ισχυρισμός Καστανίδη ωστόσο είναι αναληθής. Πράγματι κάποιος ο οποίος διώκεται για οποιοδήποτε αδίκημα δικάζεται με βάση τον ευνοϊκότερο νόμο. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η δίωξη του προϋπάρχει του νόμου και δεν είναι μεταγενέστερη. Αν εν ολίγοις κάποιο πολιτικό πρόσωπο διωκόταν σήμερα για αδίκημα σχετιζόμενο με offshore εταιρία στην οποία συμμετέχει τότε πράγματι το αξιόποινο της πράξης του θα εξαλειφόταν με βάση τον νόμο της μιας ημέρας.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, πράγμα που προφανώς γνωρίζει ο Χάρης Καστανίδης. Αντιθέτως αν ασκηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον δίωξη σε πολιτικό για τέτοιο αδίκημα, τότε θα δικαστεί με βάση τον νέο νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή ή ενδεχομένως με βάση κάποιον μεταγενέστερο. Σίγουρα πάντως δεν θα δικαστεί μ’ έναν νόμο ο οποίος δεν θα ισχύει κατά τη στιγμή της δίωξής του.

Αυτό που περιγράφει πάντως ο Χάρης Καστανίδης, έχει συμβεί στο παρελθόν (συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2014), όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αμνήστευσε καταχραστές του Δημοσίου. Ο Αθανασίου είχε αντικαταστήσει τότε άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, η ΔΕΗ, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλοι οργανισμοί, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τιμωρούνται όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους διαπράττουν απιστία, υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία.

Η αλλαγή αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο τότε υπουργός να την πάρει πίσω. Ο νόμος όμως ήταν ενεργός για ένα διάστημα λίγων ημερών. Στην περίπτωση εκείνη, σε αντίθεση με τη σημερινή, από τον προσωρινό νόμο Αθανασίου ευνοήθηκαν όσοι είχαν καταδικαστεί ή διώκονταν την εποχή εκείνη για σοβαρά αδικήματα πολλές φορές ακόμη και με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή όμως, αν κάποιος διωχθεί σήμερα για τέτοιας φύσης αδίκημα, δεν θα δικαστεί με βάση τον νόμο των λίγων ημερών, αλλά με βάση αυτόν που ισχύει σήμερα. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…