Newsroom

Newsroom

Σεβγκι Ακαρτσεσμε,αρθρογράφος: Ο Ερντογάν μάς φιμώνει για να ελέγξει όλες τις εξουσίες

«Γεννημένη» πίσω στα ΜΜΕ της δεκαετίας του 1980 μέσα από τις τάξεις του κινήματος του μετριοπαθούς ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν…

erdogan

«Γεννημένη» πίσω στα ΜΜΕ της δεκαετίας του 1980 μέσα από τις τάξεις του κινήματος του μετριοπαθούς ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (με τον οποίο, ωστόσο, δεν έχει ιδιοκτησιακούς δεσμούς), η εφημερίδα «Zaman» εξακολουθεί να δίνει τη δική της μάχη υπέρ του δικαιώματος στην ενημέρωση, στηλιτεύοντας όλα τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Ερντογάν.Το έκανε το καλοκαίρι καλύπτοντας με εκτενή δημοσιεύματα το κύμα λαϊκής οργής που σάρωσε την Τουρκία από το πάρκο Γκεζί μέχρι και την πλατεία Ταξίμ (που άλλα τουρκικά Μέσα είχαν επιλέξει τότε να αποσιωπήσουν). Το κάνει και τώρα ρίχνοντας φως σε όλες εκείνες τις σκοτεινές πτυχές του σκανδάλου διαφθοράς, που ο Ερντογάν πασχίζει απεγνωσμένα να αποκρύψει.
«Ο Ερντογάν θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του όλες τις εξουσίες. Το πιο ανησυχητικό επί του παρόντος είναι πως επιχειρεί να περιορίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ακριβώς πριν έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2012, είχε χαρακτηρίσει -εμπόδιο- των διαχωρισμό των εξουσιών. Πού να το φανταζόμασταν πως κάποια στιγμή θα επιχειρούσε κυριολεκτικά να άρει το συγκεκριμένο -εμπόδιο-;», μας λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η Σεβγκί Ακάρτσεσμε, αρθρογράφος για τις εφημερίδες «Zaman» και «Today’s Zaman».
Κυβερνητικά ΜΜΕ
Για την Τουρκάλα αναλύτρια είναι προφανές πως η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να θέσει τα μίντια υπό τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο. «Ευνοούν τη σύσταση επιχειρηματικών/μιντιακών ομίλων φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση και υπαγορεύουν τη δημοσιογραφική γραμμή σε μυστικές συσκέψεις», μας λέει η Τουρκάλα και στο μυαλό μας έρχονται τα παραδείγματα των εφημερίδων «Akam» (που ουσιαστικά ανήκει στην κυβέρνηση) και «Sabah» (εξαγοράστηκε από τον κατασκευαστικό όμιλο Kalyon που έχει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν).
Το σκάνδαλο διαφθοράς, βέβαια, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. «Πλέον, πάνω από την κυβέρνηση υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό», σημειώνει η αρθρογράφος, η οποία, ωστόσο, αποφεύγει να κάνει εκλογικές προβλέψεις. «Ο Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία γιατί εξακολουθεί να έχει λαϊκή στήριξη. Ωστόσο αυτός έχει πληγεί σημαντικά. Βραχυπρόθεσμα είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις. Μακροπρόθεσμα, είμαι αισιόδοξη γιατί βλέπω τους ανθρώπους στην Τουρκία να διεκδικούν ολοένα περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα».
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ – εθνος

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

kallianos adonis 654 new 102 1

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολλά νοσήματα, η ανακοπή δεν είναι κάτι που προβλέπεται», τόνισε…

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…