Η οργή των φοιτητών στη Σερβία παραμένει αμείωτη απέναντι στη διαφθορά που θεωρείται υπεύθυνη για το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου 2024, καθώς και για τη συγκάλυψη που ακολούθησε.
Παρά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς, εκατοντάδες φοιτητές βγήκαν ξανά στους δρόμους, ξεκινώντας μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας από το Βελιγράδι προς το Νόβι Σαντ, απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων.
Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη», διαδηλώνουν τόσο για τη μνήμη των 15 θυμάτων όσο και για την ανάγκη απόδοσης ευθυνών και εξάλειψης της διαφθοράς.
Το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, οι φοιτητές διανυκτέρευσαν σε ανοιχτό χώρο, σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ίντζια, στη Σερβία, που βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής τους.

Το πρωί της επομένης, η πορεία συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό. Κατά την άφιξή τους στην Ίντζια, οι κάτοικοι τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών.
Οι εικόνες που καταγράφονται από την πορεία αποτυπώνουν τη μεγάλη αποφασιστικότητα των διαδηλωτών να αγωνιστούν για μια δικαιότερη Σερβία.
Ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι απλώνεται στους δρόμους, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν από τις αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τον καταλογισμό των ποινικών και πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία.

Οι φοιτητές αναμένεται να φτάσουν στο Νόβι Σαντ το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου, ανήμερα της συμπλήρωσης τριών μηνών από την τραγωδία. Την ημέρα αυτή προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου στις 11:52 – την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα – θα τηρηθεί σιγή 15 λεπτών.
Στη συνέχεια, οι φοιτητές θα αποκλείσουν για 24 ώρες τρεις γέφυρες στον ποταμό Δούναβη, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα. Ο Λούκα Αρσένοβιτς, ένας από τους διαδηλωτές, τόνισε ότι η κινητοποίηση αυτή χρειάζεται τη στήριξη όλων, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα δικαιότερο μέλλον.
Ειδήσεις σήμερα:
Τζόκερ: O υπερτυχερός που κέρδισε τα 19.890.000 είχε παίξει 5 ευρώ!
Αποκάλυψη για Τέμπη: Αστυνομικοί δέχθηκαν πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα για να επιτρέψουν το μπάζωμα
Πετρούνιας: Καταγγέλει «σημεία και τέρατα» στην γυμναστική ομοσπονδία – Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα