Αποκάλυψη από Γεραπετρίτη στην «Καθημερινή»-Παραπέμπει στο παράδειγμα Παπαδήμου του 2011

Την ώρα που το 44% των πολιτών συμφωνεί με  το αίτημα Τσίπρα για  να παραιτηθεί  ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να ζητήσει πρόωρες εκλογές ,  ο Υπ.  Επικρατείας, συνεχίζει να είναι αδαής καθώς επιμένει ότι η παραίτηση πρωθυπουργού δεν οδηγεί σε διάλυση της Βουλής, ενώ επανήλθε στην Καθημερινή με μια τοποθέτηση που θα συζητηθεί!

4963509

Κι ενώ  η κοινή γνώμη σχεδόν συμφωνεί (44%)  με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, αν και με οριακή πλειοψηφία εκφράζουν την διαφωνία τους,  την ίδια στιγμή ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεπάγεται αυτομάτως πρόωρες εκλογές παραπέμποντας στην περίπτωση του σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου το 2011.  Ο κ Γεραπετρίτης επανήλθε με άρθρο του στην «Καθημερινή» και επέμεινε σε αυτό που είχε πει, αλλά προχώρησε και σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί. Ουσιαστικά η παρέμβαση Γεραπετρίτη είναι ένα ερώτημα αν αφορά αποκλειστικά την πρωτοβουλία Τσίπρα να ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών ή αν είναι παρέμβαση για τυχόν σενάρια περί κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή.

«Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε με όρους πολιτικούς, τεχνικά νομικά, όμως, έχει σοβαρά σφάλματα» επιμένει ο κ. Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι πρώτον η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται και παραίτηση της κυβέρνησης καθώς η ΚΟ της ΝΔ ως πλειοψηφία μπορεί να προτείνει νέο πρωθυπουργό. Δεύτερον η παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης δεν προκαλεί τη διάλυση της Βουλής και εκλογές, καθώς μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Τρίτον, συνεχίζει ο κ. Γεραπετρίτης, προκήρυξη εκλογών έχουμε μόνο μετά από δύο παραιτήσεις της κυβέρνησης ή καταψηφίσεις. Στη συνέχεια όμως … έριξε την Βόμβα  για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Εκλογές δεν είχαμε ούτε το 2011»

Το άρθρο – παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας καταλήγει: «Απλά και καθαρά λοιπόν: υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές. Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήμου. Προφανώς δεν γνωρίζουμε όλοι τα πάντα. Και όταν δεν γνωρίζουμε ενημερωνόμαστε και συζητούμε. Ιδιαίτερα σε θέματα κομβικά για το πολίτευμα και τους θεσμούς. Όσοι δοκησίσοφοι ερμηνεύουν από πολιτική ιδιοτέλεια το Σύνταγμα εκ του προχείρου και a la carte, ας αναλογισθούν τι σημαίνουν πολιτικές εκπτώσεις στον θεμελιώδη νόμο του κράτους».

Επισημαίνεται πάντως ότι αν και ο κ. Γεραπετρίτης αναπτύσσει ένα νομικό-τεχνικό σκεπτικό επί της βάση των προβλέψεων ή των ερμηνειών των σχετικών άρθρων του Συντάγματος για να υποστηρίξει τη θέση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντούτοις καταλήγει με ένα πολιτικό σκεπτικό επικαλούμενος το παράδειγμα της παραίτησης Παπανδρέου το 2011 και τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

(Με πληροφορίες από In.gr)
 

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…