Σενάρια για χορήγηση υπηκοότητας Ισημερινού στον Τζούλιαν Ασάνζ

Το όνομα του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίζεται στη βάση δεδομένων του ληξιαρχείου του Ισημερινού, γεγονός που εντείνει τη σεναριολογία περί του ότι ο Αυστραλός ίσως έχει λάβει την υπηκοότητα της χώρας των Άνδεων.

NewsRoom 11/01/2018 | 07:17

Ο Ασάνζ παραμένει για πάνω από πέντε χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Το Κίτο του είχε χορηγήσει πολιτικό άσυλο το 2012, όταν ο Ασάνζ προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου είχαν γίνει καταγγελίες σε βάρος του για βιασμό.

Οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές έβαλαν τον Μάιο στο αρχείο την υπόθεση των καταγγελθέντων βιασμών, όμως η βρετανική αστυνομία έχει καταστήσει σαφές πως ο ιδρυτής του WikiLeaks θα συλληφθεί τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει ότι ανακάλυψε μια εγγραφή με το όνομα «Τζούλιαν Πολ Ασάνζ» στο ληξιαρχείο του Ισημερινού, οι καταχωρίσεις στο οποίο συμπεριλαμβάνουν μόνο πολίτες της λατινοαμερικάνικης χώρας. Μια εκπρόσωπος του ληξιαρχείου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα εάν έχει χορηγηθεί η υπηκοότητα του Ισημερινού στον Ασάνζ.

Μετά τη δημοσίευση της πληροφορίας αυτής σε μέσα ενημέρωσης του Ισημερινού την Τετάρτη, ο Ασάνζ ανέβασε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας. Ούτε ο ίδιος, ούτε οι δικηγόροι του απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επιδιώκει να λύσει το ζήτημα του Ασάνζ, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά σε θέματα ιθαγένειας. Το ΥΠΕΞ στο Κίτο απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναζητήσει διεθνή μεσολάβηση για να διευθετηθεί το ζήτημα.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι οι αρχές της Βρετανίας θα τον συλλάβουν και θα προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσίευση από τον WikiLeaks στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Η αποκάλυψη αυτών των ντοκουμέντων μετέτρεψε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ιδρύσει τον WikiLeaks το 2006, σε παρία για τις ΗΠΑ, μολονότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα, πρωτοπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ