Newsroom

Newsroom

Self test σε έλλειψη λίγο πριν την επιστροφή στα σχολεία

Δυσεύρετα είναι τα self test τα οποία έως σήμερα διανέμονται δωρεάν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

5474575 1

Κι ενώ μετράει αντίστροφα ο χρόνος ( Δευτέρα 10 Ιανουαρίου) για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και Πανεπιστήμια, γονείς, εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εκφράζουν τον προβληματισμό και τις απορίες τους για το εσπευσμένο αυτό άνοιγμα

Εκπαιδευτικοί και γονείς σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το άνοιγμα των σχολείων self test αλλά σύμφωνα με πολίτες και εκπροσώπους των φαρμακοποιών, σε πολλά φαρμακεία ανά την χώρα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν υπάρχει self test ουτε για δείγμα, ενώ εκπνέει σήμερα η διορία για την προμήθεια των test από τους γονείς. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι  το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον κορoνοϊό με self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς, ενώ η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες πρέπει να καταχωρείται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr

Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα

Για τις ελλείψεις self test στα φαρμακεία, απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε ότι δεν υπάρχουν  ελλείψεις, καθώς  χθες όπως ανέφερε υπήρχαν σε φαρμακαποθήκες 2 εκατ. τεστ. 

Τρεις στους 4 έχουν πάρει τα self test που τους αναλογούν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κατάσταση σχετικά με τα self test έχει ως εξής:

-Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκ τέστ 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τέστ που τους αναλογούν.

-Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.

-Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.

-Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ.

-Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων