Newsroom

Newsroom

Σεισμός στον κόσμο του στίβου: Ντοπαρισμένοι οι Τάισον Γκέι, Ασάφα Πάουελ

Οι Τάισον Γκέι και Ασάφα Πάουελ, δύο από τους σημαντικότερους σπρίντερ των τελευταίων ετών, που μαζί με τον Μπολτ βρέθηκαν…

Οι Τάισον Γκέι και Ασάφα Πάουελ, δύο από τους σημαντικότερους σπρίντερ των τελευταίων ετών, που μαζί με τον Μπολτ βρέθηκαν στην κορυφογραμμή των μικρών αποστάσεων, πιάστηκαν ντοπαρισμένοι. Οι δύο ειδήσεις δημοσιεύθηκαν με χρονική διαφορά ελάχιστων ωρών, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα.

Ο Τάισον Γκέι, ο ταχύτερος σπρίντερ του 2013, με επίδοση 9.75 στα 100 μ., ξέσπασε σε λυγμούς όταν αποκάλυψε στο Reuters πως αποσύρεται από τα 100 μ. και τα 200 μ. του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου της Μόσχας (10-18/8), αλλά και από το Diamond League της Παρασκευής στο Μονακό γιατί βρέθηκε, έπειτα από τεστ, θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

«Δεν έχω να σας διηγηθώ ιστορία δολιοφθοράς εναντίον μου. Δεν έχω να σας πω κάποιο πειστικό ψέμα. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα κάνει να φανεί πως ήταν ένα λάθος ή πως κάποιος από την USADA παίζει κάποιο παιχνίδι εις βάρος μου. Η αλήθεια είναι πως εμπιστεύτηκα κάποιον που δεν έπρεπε. Κάποιον που με απογοήτευσε», ομολόγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου ο εμφανιζόμενος ως ο ηθικότερος όλων των σπρίντερ, Τάισον Γκέι.

Το twitter και όλα τα social media πήραν φωτιά μόλις έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός που συμμετέχει στο πρόγραμμα «My Victory» πρόδωσε τους όρκους του. «Αγωνίζομαι καθαρά γιατί πιστεύω πραγματικά πως οι αγώνες και εμείς πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Εκτός αυτού, η μαμά μου θα με σκοτώσει αν κάνω κάτι άλλο! “Πρέπει να είσαι ειλικρινής”, μου λέει πάντα», είχε πει ο Γκέι όταν δήλωσε εθελοντής του προγράμματος της USADA, στο οποίο όσοι μετέχουν δεσμεύονται πως θα αγωνίζονται καθαροί από ουσίες. Επισήμανε πως θα είναι ειλικρινής με την USADA, στην οποία θα απευθυνθεί τώρα. «Δεν έχω να ονοματίσω κανέναν. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Θα πάω στην USADA για να είμαι εκεί όταν ελεγχθεί το δεύτερο δείγμα και θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί τους. Θα τους πω τα πάντα…».

Το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο λίγες ώρες αργότερα. Αρχικά πολλοί πίστεψαν πως επρόκειτο για φάρσα, όμως γρήγορα επιβεβαιώθηκε πως μεταξύ των πέντε Τζαμαϊκανών που έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι είναι και ο πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (είχε κάνει 9.74 στις 9/9/07), Ασάφα Πάουελ. Είχε προηγηθεί ένα άλλο επείγον τηλεγράφημα που ανέφερε ότι η συμπατριώτισσα του Πάουελ, η ασημένια ολυμπιονίκης με την ομάδα 4×100 Σερόν Σίμσον, συνελήφθη ντοπέ! Η ύπαρξη ή όχι του ονόματος του Γιουσέιν Μπολτ ανάμεσα στα υπόλοιπα 3 ονόματα των αθλητών δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη. Ο μάνατζερ του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο (με 9.58 στα 100 μ.), Ρίκι Σιμς, έσπευσε να τοποθετηθεί επί του θέματος, χωρίς ωστόσο να καθησυχάσει τον κόσμο. «Ημουν στην Τζαμάικα με τον Γιουσέιν και δεν έχουμε καμία πληροφορία. Κανείς δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί του και κανείς δεν έχει επικοινωνήσει με μένα», ήταν τα λόγια του.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…