Newsroom

Newsroom

Σεισμός στην Τουρκία-Συρία: Πάνω από 2.316 οι νεκροί

Οι πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών και στις δύο χώρες σε περισσότερους από 2.316 και τους τραυματίες σε περισσότερους από 13.000, ωστόσο μετά τον δεύτερο σεισμό, που σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η μέτρηση νεκρών και τραυματιών θεωρείται επισφαλή

1000 3

Δεκαεννέα ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία – καθώς και τη βορειοδυτική Συρία – η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.316, ενώ 7.340 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές συνεχίζονται υπό το φως προβολέων, με τη συνδρομή στρατιωτών και εθελοντών.

 

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.

Τουλάχιστον 2.834 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 11.000.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

 

Διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες στο κρατικό νοσοκομείο

Ομάδες διασωστών ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το οποίο ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα. Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή.

 

Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους. Περισσότερα από 1.200 κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό στην επαρχία Χατάι, όπου βρίσκεται το Ισκεντερούν. Τουλάχιστον 520 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χατάι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. «Η παλιά πτέρυγα του κρατικού νοσοκομείου κατέρρευσε από τον σεισμό. Η προσπάθεια διάσωσης συνεχίζεται», είπε ο υπουργός.

Συρία: Ένα κοριτσάκι 18 μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια

Ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών ανασύρθηκε νωρίτερα σήμερα ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας, όμως αρκετά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού των 7,8 βαθμών που σκόρπισε επίσης τον όλεθρο στη γειτονική Τουρκία.

Λίγα λεπτά αφότου ένας διασώστης απομάκρυνε το παιδάκι από τα χαλάσματα, κρατώντας το στοργικά στην αγκαλιά του, θείος του κοριτσιού έλεγε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι σκοτώθηκαν δύο από τα αδέρφια της μικρής Ραγκντάντ Ισμαήλ και η μητέρα της, η οποία ήταν έγκυος.

 

Καθισμένο σε μαξιλάρια κοντά σε μια ξυλόσομπα, τυλιγμένο με μια κουβέρτα, το κοριτσάκι προσπαθούσε να φάει ένα κομμάτι ψωμί την ώρα που ο Άμπου Χουσάμ εξιστορούσε στο Reuters το δράμα της οικογένειας. «Ο πατέρας υπέστη μάλλον κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, η μικρή κόρη του είναι καλά. Η έγκυος γυναίκα του, η πεντάχρονη κόρη του και ο τετράχρονος γιος του σκοτώθηκαν», είπε ο θείος της μικρής Ραγκντάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα ερείπια του ίδιου κτιρίου διασώθηκαν επίσης μια μητέρα με τα τρία παιδιά της.

Η οικογένεια Ισμαήλ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην πόλη Μόρεκ εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται εδώ και μια δεκαετία στη Συρία. Είχε βρει καταφύγιο στην Αζάζ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Από τους καταστροφικότερους σεισμούς της σύγχρονης ιστορίας

Οι δύο ισχυρές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας. Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους.

Η Τουρκία μετακινήθηκε… νοτιοδυτικά

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera που συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα.

serra

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά… «Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος, παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».

Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται οι περιοχές που επηρεάστηκαν από την πρώτη δόνηση και στις δυο χώρες.

maps syria tourkia
New York Times

Στον ακόλουθο χάρτη φαίνονται οι περιοχές στην Τουρκία που επηρεάστηκαν από τη δεύτερη δόνηση

map turkey second quake
New York Times

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…