Newsroom

Newsroom

Σεισμός στην Ταϊβάν: Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» που έδωσε τη δόνηση των 7,4 ρίχτερ (photos + videos)

Η ισχυρή δόνηση των 7,4 ρίχτερ έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε εφτά ανθρώπους, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες εγκλωβισμένοι

AP24094191556223

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χουαλιέν της Ταϊβάν άγγιξε τα,7,4 Ρίχτερ.

AP24094191605685

Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, εστιάζοντας σε δεκάδες ανθρώπους (σύμφωνα με τις πληροφορίες 77) που έχουν παγιδευτεί σε σήραγγες αυτοκινητόδρομων.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτίρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, ειδικά στην αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δυο κτίρια κατέρρευσαν (…) μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι», δήλωνε νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν.


Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε, στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου.

Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Ταιβαν

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι 3 και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών.

ταιβαν 2

Παράλληλα, η ιαπωνική σεισμολογική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον σεισμό, κάνοντας λόγο για δόνηση 7,7 βαθμών (από 7,5).

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

Η Ταϊβάν, μια νησιωτική χώρα με πληθυσμό σχεδόν 24 εκατ., βρίσκεται στο αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» μια τεκτονική ζώνη ηφαιστείων και σεισμών με μήκος περίπου 40.000 χιλιόμετρα και πλάτος σχεδόν 500 χλμ.

Το «δαχτυλίδι» για την ακρίβεια το «πέταλο» καθώς το σχήμα του είναι πεταλοειδές, περιβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού και είναι άμεσο αποτέλεσμα των τεκτονικών πλακών και της κίνησης και των συγκρούσεων των λιθοσφαιρικών πλακών.

Δαχτυλίδι

Περιλαμβάνει έως και 900 ενεργά ή αδρανοποιημένα ηφαίστεια, περίπου δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου το 90% των σεισμών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ισχυρότερων, συμβαίνουν εντός της ζώνης.

Ο μεγαλύτερος σεισμός την τελευταία 25ετία

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Γιοκαρίνης για ενδοοικογενειακή βία

Μαρίνα Σάττι: Aκύρωσε όλες τις πρόβες και τις εμφανίσεις για τη Eurovision λόγω πένθους

Καρβέλας: Αδιανόητο γλέντι στα social media – «Νίκη Λυμπεράκη ζήτα αναρρωτική… τη δικαιούσαι»

Καρβέλας: Μετά τον σάλο απαντά με 4 λέξεις για τη συνέντευξη στη Λυμπεράκη

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…