Newsroom

Newsroom

Σεισμός στην Εύβοια: Τι είναι η σμηνοσειρά που -μάλλον- «ξύπνησε» από το άγνωστο ρήγμα στην Εύβοια

Πότε έχουμε να κάνουμε με σμηνοσειρά; Ήταν ο σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο κύριος σεισμός;

earthquake gd26c302cf 1920

Πότε έχουμε να κάνουμε με σμηνοσειρά; Ήταν ο σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο κύριος;

Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα επικρατεί στους επιστήμονες μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης, καθώς, το άγνωστο ρήγμα που έδωσε αρχικά τα 4,8 Ρίχτερ και χθες το βράδυ τα 5 Ρίχτερ είναι σε διέγερση.

Το φαινόμενο ξεκίνησε τις πρωινές ώρες χθες με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Ευθύμης Λέκκας λέγοντας ότι ο νέος σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης αλλάζει την εικόνα και ότι «ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια του φαινομένου»

Παρότι όλοι οι σεισμολόγοι προέτρεπαν σε ψυχραιμία, όπως ήταν λογικό, οι κάτοικοι των Ζαράκων Ευβοίας και της Καρύστου κοιμήθηκαν με το φόβο των μετασεισμών ενώ από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών σε σπίτια.

Επιπλέον, με απόφαση του δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη (30/11) τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Νότια Εύβοια.

O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco, αναφερόμενος στον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ έγραψε ότι «τo πρωί της Τρίτης έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τα 5 Ρίχτερ συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Τι είναι η σμηνοσειρά

Οι σεισμοί διακρίνονται σε επιφανειακούς (βάθος έως 20 km και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως 60 km), ενδιαμέσου βάθους (έως 300 km) και μεγάλου βάθους (300-720 km).

Οι σεισμοί δημιουργούνται λόγω της ξαφνικής ολίσθησης ενεργών ρηγμάτων οι συσσωρευμένες τάσεις στην επιφάνεια των οποίων υπερβαίνουν το όριο θραύσης του υλικού.

Το σημείο πάνω στην επιφάνεια του ρήγματος στο οποίο δημιουργείται ένας σεισμός ονομάζεται υπόκεντρο ή εστία, ενώ η προβολή του σημείου αυτού στην επιφάνεια ονομάζεται επίκεντρο. Το βάθος στο οποίο βρίσκεται η εστία ονομάζεται εστιακό βάθος.

Οι σεισμοί τύπου εμποδίου είναι κυρίως οριοπλακικοί, ενώ αυτοί του τύπου φράγματος είναι κυρίως ενδοπλακικοί και έχουν χαρακτηριστική μακρά περίοδο μετασεισμικής δραστηριότητας.

Ανάλογα με το αν η διεύθυνση διάδοσης της σεισμικής διάρρηξης είναι προς μία ή και τις δύο κατευθύνσεις επάνω στην επιφάνεια του ρήγματος, ο σεισμός ονομάζεται μονοκατευθυντικός ή δικαευθυντικός αντίστοιχα.

Ως σεισμική ακολουθία ορίζεται το σύνολο των σεισμών που γεννώνται σε ένα συγκεκριμένο χώρο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα λόγω της δράσης ενός συγκεκριμένου συστήματος ρηγμάτων.

Σχεδόν όλοι οι κύριοι σεισμοί ακολουθούνται από μετασεισμούς, ενώ ορισμένοι έπονται προσεισμών.

Εάν σε μία σεισμική ακολουθία δεν διακρίνεται ένας σημαντικά μεγαλύτερος σεισμός από τους υπόλοιπους, η ακολουθία ονομάζεται σμήνος ή σμηνοσειρά.

Σμηνοσειρά ή ο κύριος σεισμός; Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα σε μία περιοχή η οποία δεν είχε απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν τους σεισμολόγους έχει δημιουργήσει ανησυχία.

«Δεν ξέρουμε αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων», ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να δούμε ποιος είναι τελικά ο κύριος σεισμός», ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, μετά τον βραδινό σεισμό. Μιλώντας στο Open, χαρακτήρισε ως «θετική ένδειξη» το γεγονός ότι εκδηλώνονται μετασεισμοί στην περιοχή, γεγονός που φανερώνει «εκτόνωση του φαινομένου».

«Τη νύχτα καταγράψαμε πάνω από 80 μετασεισμούς», σημείωσε στο Open TV ο Άκης Τσελέντης.

Με πληροφορίες από: geo.auth.gr

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…